Στην Θεσσαλονίκη η Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης

Πανδαισία μουσικής Παρασκευή και Σάββατο στην Θεσσαλονίκη από την Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης, όπου υπόσχεται συναρπαστικές εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης αποτελείται από 100 δεξιοτέχνες μουσικούς (54 βιολιά, 10 βιόλες, 10 τσέλα, 10 κοντραμπάσα, 10 κλαρινέτα, 6 κύμβαλα) που παίζουν ενστικτωδώς, χωρίς παρτιτούρα, μακριά από κάθε πρωτόκολλο. Οι μουσικοί αυτοσχεδιάζουν, επεμβαίνουν και κάνουν παραλλαγές χωρίς ποτέ να προδίδουν τις συνθέσεις – αντίθετα τις εμπλουτίζουν ισορροπώντας μοναδικά ανάμεσα αφενός στην ελευθερία και τον αυθορμητισμό και αφετέρου στην ακρίβεια και τον απόλυτο συγχρονισμό. Η ακινησία και η αποστασιοποίηση είναι έννοιες άγνωστες για αυτούς, ενώ η αμεσότητά τους στην επαφή με το κοινό είναι πρωτόγνωρη για ένα μουσικό σχήμα τέτοιου είδους και μεγέθους. Η Ορχήστρα αναμιγνύει την παραδοσιακή τσιγγάνικη μουσική της Ουγγαρίας με δημοφιλή αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου.

Η δημιουργία της Ορχήστρας είναι από μόνη της ένας θρύλος. Το 1985, στην κηδεία του σπουδαίου Τσιγγάνου βιολιστή και μαέστρου Σάντορ Γιαρόκα συγκεντρώθηκε όλη η κοινότητα των Τσιγγάνων μουσικών της Ουγγαρίας για το τελευταίο αντίο στον πνευματικό της ηγέτη. Από μια αυτοσχέδια σερενάτα πάνω απ’ το μνήμα γεννήθηκε αυτή η μοναδική ορχήστρα. Από τότε δίνει συνεχώς συναυλίες με τεράστια επιτυχία σε πολλές αίθουσες κλασικής μουσικής και φεστιβάλ παγκοσμίου φήμης σε όλη την υφήλιο.

Την διεύθυνση της ορχήστρας έχει ο Γιόζεφ Λεντβάι Τσόσκι. Οι παραστάσεις είναι προγραμματισμένες για την Παρασκευή στις 21.00 και το Σάββατο στις 17.00 και 21.00. Και οι τρεις παραστάσεις θα δοθούνσ το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ τα εισιτήρια κοστίζουν 20, 30, 40, 55 και 65 ευρώ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα