Στην Ολομέλεια (LIVE) της Βουλής το πόρισμα για τα δάνεια των ΜΜΕ

Ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με το πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ.

Η διαδικασία αναμένεται να είναι μαραθώνια (σ.σ. δεν προβλέπεται ψηφοφορία και εφόσον τηρηθούν οι προβλεπόμενοι χρόνοι των ομιλιών αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση περί τα μεσάνυχτα), ενώ ήδη από τις πρώτες αγορεύσεις των βουλευτών φαίνεται ότι οι τόνοι θα ανέβουν στα ύψη.

 

ΔΕΙΤΕ LIVE 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος απευθύνθηκε στους κυβερνητικούς βουλευτές λέγοντάς τους ότι ότι επιχειρούν να συκοφαντήσουν το ΠΑΣΟΚ και να αποκρύψουν τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Κουτσούκος  επέκρινε, επίσης, την κυβερνητική πλειοψηφία για αλλοίωση και διαστρέβλωση της κατάθεσης του διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Σαλαγιάννη, σε 4 σημεία, γεγονός, όπως είπε, το οποίο έχει καταγγείλει το κόμμα του με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Ν.Δ., Νότης Μηταράκης, άσκησε δριμύτατη κριτική στη συγκυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. για το «υποκριτικό -όπως το χαρακτήρισε- πόρισμα που συνέταξαν» και κατήγγειλε ότι υπάρχει ζήτημα για την εφημερίδα «η Αυγή», και το κτίριο της Κουμουνδούρου. Κυρίως όμως, ο εισηγητής της ΝΔ κατηγόρησε τα δύο συγκυβερνόντα κόμματα ότι με την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής υλοποίησαν έναν σχεδιασμό που στόχευε στον εκφοβισμό των τραπεζιτών προκειμένου να ελεγχθεί το πολιτικό και μιντιακό σύστημα.

Σύμφωνε πάντα με τον κ Μηταράκη, κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών λειτουργίας της εν λόγω εξεταστικής επιτροπής αποδείχτηκε ότι:

# Όλα τα κόμματα λάμβαναν χρηματοδοτήσεις από τις ίδιες τράπεζες, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, μοναδική εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.

# Στα ΜΜΕ δεν προέκυψε οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση για τη χορήγηση δανείων προς αυτά, ούτε προνομιακοί όροι. Αντιθέτως, η έκθεση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα ΜΜΕ, είναι από τις χαμηλότερες όπως προέκυψε από τα στοιχεία σε κλαδικό επίπεδο. Έτσι καταρρίπτεται η χρήση του όρου «θαλασσοδάνεια».

# Από την εξέταση των μαρτύρων στην εξεταστική, προέκυψε ότι η συμπεριφορά για τον δανεισμό επιχειρήσεων ΜΜΕ, δεν διέφερε από τη συμπεριφορά στον δανεισμό των άλλων επιχειρήσεων της χώρας. Συνεπώς δεν συνίσταται προνομιακή μεταχείριση, όπως ισχυρίζονται ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Σημειώνεται ότι υπέρ του πορίσματος τάχθηκαν 12 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., κατά τάχθηκαν 8 βουλευτές από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, ενώ δυο βουλευτές (Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων) δήλωσαν «παρόντες». Αποφασίστηκε να αποσταλεί το πόρισμα στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα