Στην 28η θέση μεταξύ των 35 πιο καινοτόμων χωρών η Ελλάδα

Επιδόσεις, που δεν της επιτρέπουν να συμπεριληφθεί στην “ελίτ” της καινοτομίας, συνεχίζει να εμφανίζει η Ελλάδα, η οποία καταλαμβάνει την 28η θέση μεταξύ των 35 πιο καινοτόμων χωρών για το 2014. Πρωταθλήτρια κόσμου, σε επίπεδο καινοτομίας, παραμένει η Ελβετία (με βαθμολογία 76 στα 100), με τη Σιγκαπούρη (με 65 βαθμούς), τη Φινλανδία (60), το Βέλγιο (58) και τη Σουηδία (56) να καταλαμβάνουν τις πρώτες πέντε θέσεις και τη Γερμανία να βρίσκεται εκτός πεντάδας, μετά από πολλά χρόνια. Η Ελλάδα, με βαθμολογία 12, υπολείπεται κατά πολύ των χωρών, που ηγούνται της παγκόσμιας κατάταξης και για την ακρίβεια εμφανίζει επιδόσεις, οι οποίες είναι καλύτερες μόνο των αντίστοιχων της Πολωνίας, της Νοτίου Αφρικής, της Ινδονησίας, της Τουρκίας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και του Μεξικού, που βρίσκεται στην “ουρά” της σχετικής λίστας.

Τα παραπάνω στοιχεία αποκάλυψε η έρευνα Innovation Indicator 2014 του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW), η οποία συγκρίνει, σε ετήσια βάση (από το 2005) τις επιδόσεις 35 βιομηχανικών χωρών, παγκοσμίως, σε επίπεδο καινοτομίας.

 

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το ZEW για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) και της Deutsche Telekom Stiftung, επισημαίνει, πάντως, για την Ελλάδα ότι, παρά τις αδύναμες επιδόσεις της σε θέματα καινοτομίας, έχει επιταχύνει τις προσπάθειες της, την τελευταία τριετία, με το δείκτη να έχει σχεδόν υπερδιπλασιαστεί (από την έναρξη της καταγραφής το 2005).

 

Όσον αφορά το διεθνή ηγέτη της καινοτομίας, την Ελβετία, αυτή κατάφερε το 2014 να διευρύνει την απόσταση, που τη χωρίζει από τη δεύτερη Σιγκαπούρη, διατηρώντας το παγκόσμιο προβάδισμά της, τόσο στη βιομηχανική καινοτομία όσο και στην ερευνητική αριστεία.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα