Στηρίζεται στα θεμέλιά της!

Περί των δέκα εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να έχει αποκομίσει η ΠΑΕ ΑΕΚ αν πουλούσε τον Αντρέ Σιμόες και τον Πέτρο Μάνταλο, αν ισχύουν οι προσφορές που έχει δεχθεί και απορρίψει η ομάδα. Μιλάμε για ένα ποσό που θα εκτόξευε κατακόρυφα τις δυνατότητες μετεγγραφών της Ένωσης. Θα μπορούσαν επίσης κάποια χρήματα να πήγαιναν υπέρ της «Αγίας Σοφίας». Ωστόσο, η τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο σύλλογος είναι συγκεκριμένος.

Πουλώντας δύο από τους τρεις καλύτερους ποδοσφαιριστές της, η ΑΕΚ και πάλι θα τερμάτιζε στην πρώτη πεντάδα, ίσως πάλι να διεκδικούσε το Κύπελλο. Ωστόσο, θα ήταν μία πράξη που δεν θα ταίριαζε με το στόχο που έχει θέσει, δηλαδή την επιστροφή στην κορυφή του πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ δεν είναι Ολυμπιακός, ο οποίος είναι πρώτος εδώ και χρόνια, χειρίζεται μεγάλους τζίρους και μπορεί να κάνει αλλαγές στο ρόστερ αδιαφορώντας για την αλλοίωση της ομοιογένειας, ποντάροντας στη διαφορά ποιότητας από τον  δεύτερο. Η ΑΕΚ είναι ακόμη στα σπάργανα της δημιουργίας μίας μεγάλης και κραταιής ομάδας και πρέπει να στηριχθεί στα θεμέλιά της. Δεν δύναται να αλλάζει τους βασικούς της παίκτες ενώ είναι ακόμη «βρέφος»!

Αφού, όμως, δεν πουλάει, δεν μπορεί να αγοράσει

Προφανώς όλοι έχουν την τιμή τους και αν ξαφνικά έρθει προσφορά στα επτά εκατομμύρια για τον Σιμόες ή στα οκτώ για τον Μάνταλο, οι παίκτες θα φύγουν. Ωστόσο, η κουβέντα γίνεται για φυσιολογικές προσφορές. Με αυτή την τακτική, λοιπόν, η ΑΕΚ υποχρεούται να κάνει οικονομία και να μην αγοράζει παίκτες με πολλά λεφτά, ούτε να προσφέρει εξωφρενικά συμβόλαια. Ο κόσμος δείχνει να τι κατανοεί και σε αντίθεση με πέρσι, να μην απαιτεί μετεγγραφές τύπου Εσιέν και Μπερμπάτοφ.

Η πρακτική αυτή είναι δεκτή και κατανοητή και φάνηκε και με την περσινή πορεία ότι μπορεί να οδηγήσει την ΑΕΚ ψηλά αν οι επιλογές είναι καλές. Ωστόσο, επικοινωνιακά η ΠΑΕ πρέπει να αρχίσει να φέρεται σοφότερα. Πέρσι, τα ρεπορτάζ μιλούσαν για προσέγγιση του ποδοσφαιριστή Ιμπίσεβιτς, το κασέ του οποίου ήταν απροσέγγιστο. Η ΑΕΚ, όμως, άφησε να αιωρείται η συγκεκριμένη ανέφικτη κίνηση. Φέτος, έγινε το ίδιο με τον Φλέτσερ. Ένας παίκτης που έπαιρνε 1,5 εκ. ευρώ μπήκε ξαφνικά στο στόχαστρο της ομάδας! Γιατί; Ο κόσμος της ΑΕΚ δεν χρειάζεται να τρέφεται με ψεύτικες ελπίδες. Αν προτείνονται παίκτες με τέτοιο κασέ και θέλει η ΠΑΕ να μπει σε συζητήσεις, ας πει στον κόσμο πως δεν ασχολείται κι ας κάνει την πρότασή της εν κρυπτώ. Διαφορετικά, εκτίθεται! Για την ιστορία, οι Φλέτσερ συμφώνησε με τη Σέφιλντ Γουέντσντεϊ με ένα ποσό κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως, την ώρα που τα μεγαλύτερα συμβόλαια αυτή τη στιγμή του Δικεφάλου δεν ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ!

 

Μίνι προβληματισμός με το Brexit

 

Αν υπάρχει μία ελληνική ΠΑΕ που ενδέχεται να επηρεαστεί από το πιθανό Brexit είναι η ΑΕΚ, κι αυτό διότι η «κιτρινόμαυρη» Εταιρία βρίσκεται στον προθάλαμο του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Η ΑΕΚ από το καλοκαίρι του 2014 που συστάθηκε εκ νέου ως ΠΑΕ έχει βάλει ένα μεγάλο στόχο. Να έχει συνεχόμενους θετικούς ισολογισμούς προκειμένου να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Είναι ένα μεγάλο εγχείρημα το οποίο θα προβιβάσει την ελληνική ομάδα σε μεγαλύτερο επιχειρηματικό επίπεδο και θα ανοίξει την πόρτα για νέες συμφωνίες (χορηγικές και άλλες) που θα βοηθήσουν την ΑΕΚ να πλέει σε «ανοιχτά πελάγη» προκειμένου να κάνει κινήσεις που υπό άλλες προϋποθέσεις δεν θα της επιτρέπονταν λόγω του Financial Fair Play.

Μέχρι τότε η ΑΕΚ κινείται αναγκαστικά προσεκτικά. Οι Λονδρέζοι χρηματιστές έχουν εκφράσει έντονους προβληματισμούς και ήδη μαζεύουν υπογραφές για να μείνει το City εντός Ε.Ε. Πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο δεν το γνωρίζουμε, αλλά το σίγουρο είναι πως αν η οικονομική πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας αποσπαστεί από τα γρανάζια της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι πιθανό να επηρεαστούν πολλές εταιρίες που βρίσκονται στο ίδιο πρόγραμμα με αυτό της ΠΑΕ ΑΕΚ (το ELITE), εταιρίες με τις οποίες δυνητικά θα μπορούσε να συνεργαστεί η ελληνική ομάδα. Το επιτελείο του Δικεφάλου εξετάζει προφανώς όλες τις παραμέτρους του πιθανού Brexit.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα