Στη Βουλή η «αγάπη» του Θ. Θεοδωρίδη για την «Μακεδονία» (των Σκοπίων)

Αίσθηση προκάλεσε το δημοσίευμα της «Α» για την διεξαγωγή του Super Cup της UEFA στην γειτονική ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα στο στάδιο «Φίλλιπος ο Β΄». Η συγκεκριμένη αναμέτρηση έγινε υπό τις ευλογίες του Έλληνα γ.γ. της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Θοδωρή Θεοδωρίδη, αποτελώντας «τροφή» στις αλυτρωτικές τάσεις των γειτόνων μας.

Το θέμα, μάλιστα, έφερε στην Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, με τον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος να καταθέτει ερώτηση-«φωτιά» προς την υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης Νικολόπουλου:
«Όταν επί δεκαετίες η χώρα μας δεν αναγνωρίζει τα μακεδονικά σύμβολα στην γειτονική χώρα, τα Σκόπια, έρχεται η UEFA και ορίζει ένα κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός σε γήπεδο του οποίου το όνομα η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει…

»Αναφερόμαστε φυσικά στον τελικό του UEFA CUP μεταξύ Ρεάλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-1) που διεξήχθη σ’ ένα γήπεδο 32.580 θέσεων, που φέρει το όνομα Φίλιππος Β΄”! Πάλι καλά που τα αναμνηστικά μετάλλια της UEFA δεν είχαν αποτυπωμένο το αστέρι της Βεργίνας ή το προσωπείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου… Πάντως, όλο το γήπεδο ήταν στολισμένο με σημαίες με το σήμα της Βεργίνας, ενώ υπάρχει και το ερώτημα γιατί να γίνει ο αγώνας στα Σκόπια των 2-3 εκατομμυρίων κατοίκων.

»Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και απλή: Για τα ψηφαλάκια των Σκοπίων στις εκλογές της UEFA μετά από δύο χρόνια. Είναι ακριβώς ο ίδιος λόγος που έκανε επίσκεψη στην χώρα μας ο Σέρβος Ζόραν Λάκοβιτς λόγω της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ στις 30/6/2017.

»Ο ίδιος λόγος για την παρουσία του Μαλτέζου κ. Βασσάλο στην ΕΠΟ και στην Super League για την εγκατάσταση της Επιτροπής Επιτήρησης στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, με μέλη έναν Αυστριακό, έναν Μαλτέζο –πάλι Μαλτέζος;– και έναν χαμηλόβαθμο Ισπανό. Τα ψηφαλάκια, και μόνο τα ψηφαλάκια. Με κάτι τέτοιες εξυπηρετήσεις εξελέγη πρόεδρος της UEFA ο Αλεξάντερ Σέφεριν. Κάτι οι επιλογές προσώπων για στελέχωση του υπαλληλικού προσωπικού της UEFA και την στελέχωση διαφόρων επιτροπών για αποστολές σε χώρες όπως η Ελλάδα, κάτι μερικά ψίχουλα από τα κέρδη της UEFA λόγω των εμπορικών και τηλεοπτικών δικαιωμάτων και λόγω των στοιχηματικών εταιρειών τις οποίες η UEFA προσέχει σαν τα μάτια της…

»Δεν είναι κρυφό ότι πίσω από τον Σέφεριν είναι ο ισχυρός άνδρας της UEFA Θεόδωρος Θεοδωρίδης, που έχει επενδύσει σε μικρές χώρες για να ελέγχεται η UEFA.

»Παρεμπιπτόντως, στην Ελλάδα δεν υπάρχει λόγος να γίνει καμία σοβαρή οργάνωση της UEFA, αφού οι περισσότεροι διατελέσαντες προηγούμενοι πρόεδροι έχουν τοποθετηθεί σε επιτροπές και μάλιστα με καλό μισθό. Γι’ αυτό οι πρόεδροι αυτοί Θόδωρο λένε και βεβαίως δεν κλαίνε.

»Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός: 
1. Γιατί δεν έχει αντιδράσει η Ελλάδα στην ονομασία του γηπέδου των Σκοπίων;
2. Έγινε διάβημα στον κ. Θεοδωρίδη για την αυθαιρεσία των Σκοπιανών και ποια η απάντηση του τελευταίου;»

 

Το μήνυμα Παυλόπουλου

Την ίδια ώρα που ο «σεφ μαγειρικής» Θόδωρος Θεοδωρίδης «απογείωνε» ποδοσφαιρικά μία ανύπαρκτη χώρα με μηδαμινές διακρίσεις στην Ευρώπη με το να της επιτρέπει να κάνει προπαγάνδα μέσω ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τιμούσε την εθνική ομάδα νεανίδων χάντμπολ και την διοίκηση της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδας (ΟΧΕ), οι οποίοι αποχώρησαν από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όταν οι αντίπαλές τους αθλήτριες της FYROM στις φανέλες ανέγραφαν το όνομα «Macedonia».

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος είπε προς τις νεαρές αθλήτριες στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ: «Θέλω με την ευκαιρία αυτή να τονίσω προς την γειτονική χώρα, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ότι όσο συνεχίζει αυτή την τακτική, που είναι αντίθετη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο λόγω του αλυτρωτισμού που αποπνέει, η ίδια υπονομεύει την ευρωπαϊκή της πορεία», υπογράμμισε ο Προκόπιος Παυλόπουλος.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η Επιτροπή Εξομάλυνσης δεν πήρε χαμπάρι, καθώς η ΟΥΕΦΑ δεν αποφασίζει τελευταία στιγμή για το πού θα διοργανώσει το Σούπερ Καπ. Κι εντάξει ο κ. Δρόσος δεν πήρε χαμπάρι. Ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν ενημερώθηκε; Και εάν ενημερώθηκε, για ποιο λόγο δεν ζήτησε την αρωγή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που αν μη τι άλλο τις επιδιώξεις των γειτόνων μας τις γνωρίζει πολύ καλά από την εποχή που ήταν σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου την δεκαετία του ’90 επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη;

 

Η διένεξη με Σερβία

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και την κρίση που δημιουργήθηκε μεταξύ Σερβίας – ΠΓΔΜ, όταν ο πρόεδρος της Σερβίας απέσυρε τους διπλωμάτες από τα Σκόπια. Μάλιστα τόνισε πως «αποδεδειγμένα υπάρχουν επιθετικές συμπεριφορές στους θεσμούς της Σερβίας», ενώ απείλησε ότι η Σερβία θα επαναφέρει το όνομα FYROM όταν αναφέρεται στα Σκόπια και όχι Μακεδονία, όπως την αποκαλεί τώρα. Παράλληλα, τα σερβικά μέσα ενημέρωσης σε δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η ΠΓΔΜ παρακολουθούσε τις επικοινωνίες των Σέρβων αξιωματούχων, κατηγορίες τις οποίες τα Σκόπια αρνήθηκαν.

Η απειλή της Σερβίας έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι το όνομα «Μακεδονία» το λάνσαρε για πρώτη φορά ο Τίτο, προκειμένου να αποφύγει αντιδράσεις από τους Σκοπιανούς στο πλαίσιο της ενωμένης τότε Γιουγκοσλαβίας. Και βέβαια όταν ο πρόεδρος της Σερβίας απειλεί ότι θα επαναφέρει το όνομα FYROM, γίνεται αντιληπτή η ιδιαίτερη σημειολογική σημασία.

Βέβαια, για να μην δημιουργηθεί νέο πρόβλημα στην εύφλεκτη περιοχή των Βαλκανίων, υπήρξαν ουκ ολίγες «ειρηνευτικές διαδικασίες» και τελικά μετά από μακρά τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, συμφώνησαν να λύσουν όλες τις πρόσφατες διαφωνίες τους μέσω του διαλόγου.

«Ανεξάρτητα από όλες τις πολιτικές διαφορές σε ορισμένα σημαντικά πολιτικά και περιφερειακά ζητήματα, η Σερβία και η Μακεδονία θα αγωνιστούν από κοινού όχι μόνο για την διαφύλαξη αλλά και για την προώθηση των φιλικών σχέσεων μεταξύ του σερβικού και μακεδονικού λαού και των πολιτών της Σερβίας και της Μακεδονίας”», ανέφερε το κοινό δελτίο Τύπου.

Το δελτίο Τύπου πρόσθεσε επίσης ότι η Σερβία και η ΠΓΔΜ θα καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες και για την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών σχέσεων και την αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα