«Στη γέφυρα των χαμένων ψυχών» (Εκδόσεις Λυκόφως)

Γράφει η Καίτη Νικολοπούλου

Η ζωή είναι ένα ταξίδι με άγνωστο προορισμό. Και κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι με άγνωστο –για τους αναγνώστες– προορισμό. Αυτή είναι η μαγεία της ζωής, αυτή είναι και η μαγεία των βιβλίων.

Ένα ταξίδι με λεωφορείο είναι και ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των πρωταγωνιστών στο μυθιστόρημα απόκοσμου τρόμου-μυστηρίου «Στη γέφυρα των χαμένων ψυχών», που συνέγραψαν ο Γιώργος Δάμτσιος και ο Μάριος Δημητριάδης και θα κυκλοφορήσει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Λυκόφως.

Σε αυτό το βιβλίο, το απόκοσμο βρίσκει την αυθεντική του έκφραση χωρίς καμία επιτήδευση, χωρίς τίποτα το εξεζητημένο, χωρίς πομπώδεις εκφράσεις που θα χρησιμοποιούνταν μόνο για τον εντυπωσιασμό των αναγνωστών, αλλά θα στερούσαν από την αφήγηση ρεαλισμό και αυθεντικότητα.

Δημητριάδης και Δάμτσιος φαίνεται πως λειτούργησαν ως ένας συγγραφέας και παρέδωσαν στην κρίση του κοινού ένα βιβλίο καθαρής φαντασίας, με ελληνικά χαρακτηριστικά. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην εξέλιξη της εγχώριας λογοτεχνίας του φανταστικού. Οι ήρωες κινούνται ανάμεσά μας, το περιβάλλον, αστικό και φυσικό, είναι η Βόρεια Ελλάδα, η γλώσσα των πρωταγωνιστών είναι η ελληνική.

Τους πρωταγωνιστές της ιστορίας ενώνει το ότι κάθε βράδυ επί ένα έτος βλέπουν τον ίδιο εφιάλτη, έναν κοινό εφιάλτη: Είναι συνεπιβάτες σε ένα λεωφορείο, το οποίο οδηγεί μία σκοτεινή φιγούρα ένας μυστηριώδης οδηγός. Οι επιβάτες του λεωφορείου σοκάρονται όταν ανακαλύπτουν ότι είναι υπαρκτά πρόσωπα και αρχίζουν να αναζητούν τον λόγο, αν υπάρχει λόγος, που βλέπουν έναν κοινό εφιάλτη. Η αναζήτηση είναι αγωνιώδης και κρύβει εκπλήξεις. Εκπλήξεις για το παρελθόν και για το παρόν, εκπλήξεις για την ύπαρξή τους. Και όλα αυτά με φόντο το παράλογο, το αλλόκοτο και το απόκοσμο.

Όλες οι εξελίξεις οδηγούν σε μία γέφυρα, στη γέφυρα των χαμένων ψυχών, στη γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν, στη γέφυρα που ενώνει τις ζωές τους, στη γέφυρα που ενώνει το κοσμικό με το απόκοσμο.

Ένα βιβλίο που θα απολαύσουν οι λάτρεις της καλής λογοτεχνίας και ειδικά του χώρου της φαντασίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα