Στη ΓΑΔΑ οι εμπλεκόμενοι για καφεδάκι…

Ούτε αρχή, ούτε μέση και πολύ περισσότερο ούτε τέλος δεν έχουν οι δικαστικές περιπέτειες ανθρώπων που έχουν ζήσει για πολλά χρόνια μέσα στην ΕΠΟ, και μάλιστα από καίριες θέσεις.

Οι διώξεις για την υπόθεση της κάρτας υγείας, οι έρευνες για τους «ύποπτους» προς χειραγώγηση αγώνες, η εκμετάλλευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδας είναι μόνο μερικά από τα ανοιχτά ζητήματα, αφού σε όλα αυτά πρέπει να συμπληρώσει κανείς και το θέμα των πλαστών ενημεροτήτων.

Για να θυμίσουμε, πρόκειται για τις φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες που κατέθεταν οι ομάδες στην ΕΠΟ, και συγκεκριμένα στην αρμόδια Επιτροπή Ιδιότητας Μεταγραφών, οι οποίες όμως ήταν πλαστές. Ο λόγος που πολλές ΠΑΕ εφάρμοζαν αυτή τη μέθοδο είναι προφανής. Δεν υπήρχε εκ μέρους τους η δυνατότητα λόγω οικονομικών οφειλών να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά προκειμένου να πραγματοποιούν μεταγραφές κατάφερναν να παρακάμπτουν τη νομοθεσία και ουσιαστικά να προκαλούν έναν αθέμιτο ανταγωνισμό συγκριτικά με τις ομάδες που ήταν καθ’ όλα νόμιμες.

Ωστόσο, οι μεταγραφές δεν ήταν το μείζον για τους ιδιοκτήτες των ομάδων που παρανομούσαν, καθώς πέραν αυτού, με την εξασφάλιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, μπορούσαν να «καρπώνονται» τις χορηγίες από τον ΟΠΑΠ και επιπλέον να εξασφαλίζουν πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα, αφού τα προηγούμενα χρόνια η μη αδειοδότηση σήμαινε ταυτόχρονα υποβιβασμός.

Μεγαλύτερη συνέπεια όλων αυτών ήταν ανώνυμες εταιρείες, που τύγχανε να είναι ποδοσφαιρικές, να κατακλέβουν το Δημόσιο, αφού δεν κατέβαλλαν τους απαραίτητους φόρους, σε μια χρονική συγκυρία μάλιστα που ο απλός πολίτης έχει φτάσει στο «αμήν» από φοροεπιδρομές και χαράτσια.

Σύμφωνα με παλαιότερα ρεπορτάζ που έχουν δημοσιευθεί, δεν έχουμε να κάνουμε για μεμονωμένες περιπτώσεις μίας και δύο ομάδων, αλλά για ολόκληρη φάμπρικα, αφού μιλάμε για 66(!) πλαστές φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες από το 2005!

Συνολικά, οι ομάδες που εμπλέκονται είναι 27, με τα ονόματα της ΑΕΚ (θα αναλύσουμε ειδικά την περίπτωση αυτή), της Βέροιας (επί Αρβανιτίδη), του Ηρακλή, του Πανθρακικού  (νόμιμος εκπρόσωπος Δημήτρης Τζελέπης), του Ιωνικού και της Προοδευτικής να ξεχωρίζουν. Μάλιστα, ειδικά για τη Βέροια, τον Ιωνικό και Προοδευτική, το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας κάνει λόγο για 6 πλαστές ενημερότητες. Φυσικά, σε ένα… έγκλημα, εκτός από τον θύτη και το θύμα, υπάρχουν συνήθως και συνεργοί, όπως συμβαίνει και σε αυτή την υπόθεση. Τον ρόλο αυτό είχε η ΕΠΟ και οι τότε πρόεδροι, Βασίλης Γκαγκάτσης και Σοφοκλής Πιλάβιος, και επιπλέον οι τότε συνθέσεις της Επιτροπής Ιδιότητας Μεταγραφών των Θεόδωρου Κουρίδη και Άρη Σταθόπουλου που δεν(;) έκαναν επαρκείς ελέγχους. Η ΕΠΟ, κατά την προσφιλή της τακτική και μέθοδο, ευθύς εξ αρχής επέρριψε τις ευθύνες στον υπάλληλό της Ανδρέα Καραγκιόζη, που παρελάμβανε τις ενημερότητες, φορολογικές και ασφαλιστικές, και τον οποίο ο Σοφοκλής Πιλάβιος απέλυσε σε χρόνο ρεκόρ, χωρίς καν να εξετάσει τον βαθμό ευθύνης του. Έτσι, όλη η ευθύνη και η κατακραυγή, επικοινωνιακά τουλάχιστον, «έπεσε» στο κεφάλι του Ανδρέα Καραγκιόζη, ο οποίος όμως ήταν εκείνος που είχε εισηγηθεί να υπάρξει άμεση διαδικτυακή ενημέρωση της ΕΠΟ με τα στοιχεία της Εφορίας για τις ΠΑΕ, χωρίς να εισακουστεί.

Ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την εν λόγω υπόθεση, Χάρης Λακαφώσης, έχει στείλει στη ΓΑΔΑ τον φάκελο που περιέχει τα στοιχεία της υπόθεσης και αναμένεται οι νόμιμοι εκπροσώποι των εμπλεκόμενων ΠΑΕ να κληθούν για ένα καφεδάκι και προκειμένου να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις.

Μπλεγμένοι ΑΕΚ και Ντέμης χωρίς λόγο

Εντύπωση στην υπόθεση προκαλεί η εμπλοκή της ΠΑΕ ΑΕΚ και του Ντέμη Νικολαΐδη, που ήταν τότε ο πρόεδρος της ομάδας. Στις 11/5/07 διαβιβάστηκε στην ΕΠΟ ενημερότητα με ημερομηνία έκδοσης 30/4/07. Κάτι ανάλογο συνέβη και στις 21/6/07. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο που διενεργήθηκε, και οι δύο ενημερότητες που κατατέθηκαν ήταν πλαστές.

Το παράδοξο που συμβαίνει, όμως, είναι ότι η τότε ΠΑΕ ΑΕΚ και στις δύο περιπτώσεις ήταν φορολογικά ενήμερη, όπως επιβεβαιώνει και η εφορία, κατά συνέπεια δεν είχε νόημα η κατασκευή πλαστών ενημεροτήτων, αφού μπορούσε με μία αίτηση να εκδοθούν γνήσιες

Η ΑΕΚ με αυτές τις πλαστές ενημερότητες ούτε πραγματοποίησε μεταγραφές, ούτε πήρε αδειοδότηση βάσει αυτών των εγγράφων, ενώ ούτε εισέπραξε λεφτά από τον ΟΠΑΠ. Συμπέρασμα των παραπάνω είναι ότι η ΑΕΚ κατέθεσε πλαστές ενημερότητες, χωρίς όμως να τις χρησιμοποιήσει. Η υποκειμενική υπόσταση για ένα αδίκημα είναι να υπάρξει δόλος, και στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει τέτοιος. Το πιθανότερο σενάριο για τον Ντέμη Νικολαΐδη (αφού ΑΕΚ με τότε ΑΦΜ δεν υφίσταται) είναι να μην υποστεί καμία κύρωση και το όλο θέμα να προκλήθηκε –όσο κι αν ακούγεται απίστευτο– από τη βαρεμάρα υπαλλήλων της ΠΑΕ που απλά βαρέθηκαν ένα πρωινό να περιμένουν στην ουρά. Το μόνο που θα υποστεί ο πρώην πρόεδρος της «Ένωσης» είναι απλά μια μίνι ταλαιπωρία και τίποτα περισσότερο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα