Στις αγορές και επίσημα η Ελλάδα

Η Ελλάδα δοκιμάζει τις δυνάμεις της αφού βγήκε ξανά στις αγορές. Πιο συγκεκριμέναμ άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο που εκδίδει η χώρα μας με την  «καθοδήγηση» (guidance) να διαμορφώνεται, σύμφωνα με το Reuters, στο 3,75%.

Η έκδοση αρχικά αναμενόταν στις αρχές της εβδομάδας, ωστόσο το sell-off στις διεθνείς αγορές οδήγησε στη μικρή καθυστέρηση που κρίθηκε αναγκαία για να εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα. Πρακτικά δηλαδή ο ΟΔΔΗΧ περίμενε να ηρεμήσει το κλίμα στις αγορές, για να προχωρήσει στην έκδοση.

Ενας τραπεζίτης δήλωσε ότι η Πέμπτη είναι μια καλή μέρα για την έξοδο στις αγορές. «Το παράθυρο είναι ανοιχτό καθώς δεν αναμένονται και σημαντικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις», σημείωσε.

«Ο EFSF (σ.σ. ο οποίος είδε προσφορές άνω των 14 δισ. για έκδοση 3 δισ. ευρώ) έδειξε ότι δεν υπάρχει έντονη διάχυση από τις μετοχές στα προϊόντα σταθερού εισοδήματος. Τα χθεσινά deals προχώρησαν και δεν βλέπω γιατί θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό με την Ελλάδα, εάν η τιμολόγηση είναι ορθή».

Στο υπουργείο Οικονομικών, την κυβέρνηση γενικότερα, αλλά και την οικονομία αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις προσφορές των επενδυτών, που θα κρίνουν και τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Η ονομαστική αξία του κάθε ομολόγου θα είναι 1.000 ευρώ

Η έκδοση όπως περιγράφεται στο ΦΕΚ θα είναι κοινοπρακτική, θα έχει σταθερό επιτόκιο, όπως αυτό καταγράφεται από το βιβλίο προσφορών, και θα είναι διάρκειας 7 ετών.

Η ονομαστική αξία του κάθε ομολόγου θα είναι 1.000 ευρώ και κατά την ημερομηνία έκδοσής τους θα «πουληθούν» στην τιμή που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών.

Για την έκδοση θα δοθεί προμήθεια έως 3 εκατ. ευρώ, η οποία θα παρακρατηθεί από τις προσόδους της έκδοσης.

Μετά την έκδοση του επταετούς και εφόσον οι διαδικασίες στο EWG και στο Eurogroup που θα ακολουθήσει δεν συναντήσουν προσκόμματα όσον αφορά το ολοκληρωτικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι υπάρχει σοβαρή δυνατότητα για την έκδοση δωδεκάμηνης διάρκειας εντόκων πριν από την επόμενη ομολογιακή έκδοση που θα έχει τριετή διάρκεια.

Όλα βέβαια όπως σημειώνουν από το ΥΠΟΙΚ αλλά και από την πλευρά των αναδόχων της έκδοσης θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς συνθήκες μέσα στις οποίες θα ακολουθήσουν οι επόμενες εκδόσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα