Στις 10 Οκτωβρίου το “πράσινο φως” για τα 2,8 δισ. ευρώ

Στις 10 Οκτωβρίου σε έκτακτο Euro Working Group αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε και τα τρία τελευταία προαπαιτούμενα.

Αυτό αποφασίστηκε στη διάσκεψη του Euro Working Group, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι 12 εκκρεμότητες που ολοκλήρωσε με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τρίτη η Αθήνα, με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος να αποτιμάται θετικά.

Από ελληνικής πλευράς υπήρξαν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις πως και τα τελευταία τρία προαπαιτούμενα θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, καθώς οι εκκρεμότητες είναι τεχνικής φύσεως.

Οι εναπομείνασες «ουρές» αφορούν στα «Ενεργειακά» και το διαχωρισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν σκέφτονται καν το ενδεχόμενο καθυστερήσεων καθώς από τα 2,8 δισ. το 1,7 θα πέσει στην αγορά ως ανάσα ρευστότητας, αφού θα διοχετευθεί στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και προμηθευτές.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε πως εφόσον ρυθμιστούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα, το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου θα είναι σε θέση να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ.

Επιπλέον, στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ενημέρωσε το EWG για την πορεία των τεχνικών εργασιών σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει αποφασιστούν πριν από το τέλος του χρόνου και να τεθούν σε εφαρμογή από το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημαστις 18 Οκτωβρίου, δύο δηλαδή ημέρες μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα