Στις 13 Ιουνίου το… μάννα εκ δανειστών;

Η 13η ημέρα του Ιουνίου δεν θα είναι και τόσο γρουσούζικη αν επαληθευτούν οι προβλέψεις κυβερνητικών αξιωματούχων που «βλέπουν» την μεθεπόμενη Δευτέρα να εκταμιεύεται η πρώτη δόση μετά από το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το μεγάλο βήμα για να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης της Αθήνας με τους εκπροσώπους των δανειστών συντελέστηκε στη διάρκεια της μαραθώνιας τηλεδιάσκεψης της Τετάρτης.

Ειδικά, για το θέμα του ΕΚΑΣ που έκαιγε πολιτικά την κυβέρνηση, οι θεσμοί συμφώνησαν να μην υποχρεωθούν οι δικαιούχοι να το επιστρέψουν αναδρομικά, ωστόσο αυτό που περιγράφεται ως τελική λύση μοιάζει να είναι το σενάριο που θέλει το κόψιμο του επιδόματος από τις συντάξεις του Ιουλίου (σ.σ. θα πληρωθούν στο τέλος Ιουνίου) με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, και όχι αναδρομικά και τη μετακύλιση περίπου 85 εκατ. ευρώ στα επόμενα χρόνια, ώστε να έρθει νωρίτερα η οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Την ύπαρξη προόδου και την δρομολόγηση των διαδικασιών για την εκταμίευση της δόσης επιβεβαίωσε και η πληροφορία που μετέδωσε νωρίς την Τετάρτη η Deutsche Welle ότι την αύριο Πέμπτη θα συνεδριάσει το Euroworking Group προκειμένου να “τσεκάρει” την εκπλήρωση ή μη των προαπαιτούμενων, και εφόσον ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο η αξιολόγηση να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Φυσικά τον τελευταίο λόγο για την εκταμίευση της συγκεκριμένης δόσης έχει ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) αφού πρώτα υπάρξει η εφαρμοστική έκθεση των θεσμών και εν συνεχεία η επικύρωση των κειμένων του μνημονίου από 5 κοινοβούλια των κρατών- μελών της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, με τη διαπίστωση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα εγκριθούν τα τελικά κείμενα και θα σταλούν για επικύρωση στα κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης που προβλέπουν αυτή τη διαδικασία, καθώς και στον ESM.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα