Στις 17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Ο κύβος για την έναρξη των διαδικασιών εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ερρίφθη, καθώς πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία προεδρικής εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχαν ενημερώσει πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για την πρόθεσή τους αυτή.

Στη σχετική δήλωσης της κυβερνητικής εκπρόσωπου Σοφίας Βούλτεψη σκιαγραφήθηκε η αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση. Ειδικότερα έγινε γνωστό ότι, στη σημερινή συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Ν.Δ. και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συζητήθηκαν καταρχήν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετά τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, το Eurogroup ήδη αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της Ελλάδας και συμφώνησε για την «αλλαγή σελίδας» και για τη μετάβαση της χώρας μας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και τον θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών. Όπως ανέφερε, εξάλλου, στη δήλωσή της η κα Βούλτεψη, το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015. Έτσι, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο, αφενός για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας και αφετέρου για τη διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους.

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και συνέχισε λέγοντας: «Δυστυχώς, η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές, να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα!»

Κάπως έτσι καταλήξαμε στην απόφαση να διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του αντικαταστάτη του Κάρολου Παπούλια, με τις 23 και 29 Δεκεμβρίου να είναι οι ημερομηνίες των δύο επόμενων ψηφοφοριών (σ.σ. στην πρώτη και τη δεύτερη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι, ενώ στην τρίτη 180) που θα κρίνουν οριστικά το αν η χώρα θα έχει νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας ή θα έχουμε την προκήρυξη εθνικών εκλογών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα