Στις 18 Νοεμβρίου πάει τελικά Τουρκία ο Τσίπρας

Στις 18 και όχι στις 17 Νοεμβρίου θα ταξιδέψει τελικά στην Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας για να συναντηθεί με την τουρκική ηγεσία.Πρόκειται για επίσκεψη εργασίας έπειτα από την πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διμερή συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο.

Η επίσκεψη θα επικεντρωθεί στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις – με έμφαση στο Προσφυγικό – αλλά και στις διμερείς σχέσεις. Ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Τουρκία με πακέτο προτάσεων για το προσφυγικό, αναζητώντας έναν συμβιβασμό προκειμένου να περιοριστεί η προώθηση προσφύγων προς την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση έχει αναφερθεί επανειλημμένως στην ανάγκη να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής και σε τουρκικό έδαφος και η Αθήνα, κατ” ιδίαν και δημοσίως, έχει διαμηνύσει ότι θα ήθελε η διαδικασία επανεγκατάστασης των προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες να γίνεται απευθείας από την Τουρκία. Ζήτημα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο δεν τίθεται – εξάλλου όλες οι πλευρές επιμένουν ότι ποτέ δεν έπεσε επισήμως στο τραπέζι – υπάρχει όμως θέμα συντονισμού και συνεργασίας. Ωστόσο, γρίφος παραμένουν τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει η Άγκυρα για την όποιας μορφής συνεργασία, καθώς είναι πάγια τουρκική τακτική να διευρύνει την ατζέντα θέτοντας επιπλέον ζητήματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα