Στις 6 Μαΐου θα συζητηθεί εκ νέου το κυπριακό αίτημα για έκδοση Μπόμπολα

Στις 6 Μαΐου θα συζητηθεί εκ νέου από το Συμβούλιο Εφετών το αίτημα της Κύπρου για έκδοση του Λεωνίδα Μπόμπολα, ενώ μέχρι τότε εξακολουθεί να ισχύει ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που του έχει επιβληθεί.

Το δικαστήριο, ενώπιον του οποίου συζητήθηκε χθες το αίτημα έκδοσης του Λεωνίδα Μπόμπολα, ζήτησε να σταλούν επιπλέον στοιχεία από τις κυπριακές αρχές. Συγκεκριμένα ζήτησε να περιγράφεται ο τόπος, ο χρόνος, ο νομικός χαρακτηρισμός της κάθε πράξης του κατηγορητηρίου που αποδίδεται στον Λεωνίδα Μπόμπολα αλλά και η μορφή συμμετοχής του εκζητούμενου στις πράξεις που του αποδίδονται.

Οι κυπριακές αρχές καταλογίζουν στον Λεωνίδα Μπόμπολα συνολικά επτά αδικήματα τα οποία εφόσον αποδειχθούν επισύρουν συνολική ποινή 53 ετών.

Σύμφωνα με τη δικογραφία η εμπλοκή του κ. Μπόμπολα βασίζεται στις καταθέσεις τριών πρώην συνεργατών του στις κυπριακές αρχές, οι οποίοι αρχικά ήταν κατηγορούμενοι στην υπόθεση και τώρα είναι μάρτυρες. Σύμφωνα με τις καταθέσεις αυτές ο Λ. Μπόμπολας γνώριζε για τις δωροδοκίες και τις υπερτιμολογήσεις στα έργα της εταιρείας του στη Κύπρο.

Μεταξύ των αδικημάτων που του αποδίδονται είναι: απάτη, κλοπή από δημόσιους λειτουργούς, παράβαση του νόμου περί εσόδων, εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, συνομωσία για καταδολίευση κ.ά.

Το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος του επιχειρηματία αφορά την υπόθεση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην Πάφο. Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου αφορά καταγγελίες ότι η εταιρία ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συμφερόντων του κ. Μπόμπολα, στην οποία είχε ανατεθεί έργο στον ΧΥΤΑ Πάφου, υπερχρέωνε, από το 2008 έως το 2015, τον δήμο για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Κατά τη συζήτηση του αιτήματος έκδοσης στο συμβούλιο Εφετών οι συνήγοροι του Λ. Μπόμπολα, κ.κ. Μιχ. Δημητρακόπουλος, Π. Τσιρίδης και Ηλίας Αναγνωστόπουλος, υποστήριξαν ότι τα φερόμενα αδικήματα που του αποδίδουν οι Κύπριοι έχουν τελεστεί στην Ελλάδα, άρα δεν έχουν δικαιοδοσία τα κυπριακά δικαστήρια αλλά τα ελληνικά.

Στην απολογία του ο Λ. Μομπολας αρνήθηκε τις κατηγορίες και ανέφερε ότι επιθυμεί να δικαστεί στην Αθήνα:

«Όλη μου η ζωή είναι αυτός ο όμιλος, όπου απασχολούνται 10 . 000 άτομα. Ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ εκπροσωπεί την Ελλάδα σε πολλές χώρες είμαστε γνωστοί παγκοσμίως» είπε ο κ. Μπόμπολας και συνέχισε: «Βασίζομαι στους συνεργάτες μου. Οι διευθυντές των εταιρειών που εντάσσονται στον όμιλο έχουν αυτοτέλεια. Δε θα μπορούσα εγώ σε 55 εταιρείες να δίνω εντολή για πληρωμές της τάξεως των 10.000 ευρώ. Αν γίνανε αυτά τα έκαναν μόνοι τους. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά δεν έχω κάνει καμία παράνομη πράξη. Θέλω να δικαστώ στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα δικαστώ ψύχραιμα και δίκαια εδώ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα