Στοίχημα Μοράις με στάνταρ τον Μάνταλο

Ο Ζοζέ Μοράις μέχρι στιγμής έχει κοoυτσάρει την ΑΕΚ δύο φορές! Στα παιχνίδια με τον Ατρόμητο και την Κέρκυρα είχε την ευκαιρία να καταλάβει ορισμένα πράγματα για τη λειτουργία αυτής της ομάδας, παρά το ότι έλειπαν Βάργκας και Πατίτο. Τα συμπεράσματα είναι ολόδικά του και τα επεξεργάζεται, ωστόσο και οι εξωτερικοί παρατηρητές κάτι βλέπουν και αναλύουν κι αυτοί με της σειρά τους.

Το ζητούμενο για τον Πορτογάλο προπονητή είναι να φτάσει σε εύλογο χρονικό διάστημα όχι μόνο σε ένα σύστημα το οποίο θα αρμόζει περισσότερο σε αυτό το περιπλεγμένο ρόστερ, αλλά και σε μία αγωνιστική φιλοσοφία. Από τη μέρα που η ΑΕΚ επέστρεψε στη Super League είναι κάπου χαμένη μεταξύ «ας νικάμε έστω με 1-0» – «να παίζουμε ωραία μπάλα» – «να παίζουμε με σφικτή άμυνα»! Αυτές οι εναλλαγές αγωνιστικής ταυτότητας και προσέγγισης εκάστοτε 90λεπτου έχουν μπερδέψει τους παίκτες της Ένωσης με αποτέλεσμα να διατηρεί τη σκληράδα της (στα περισσότερα ματς δεν δέχεται γκολ), αλλά να μην εμπνέει την περσινή εμπιστοσύνη. Η δε επίθεση, περισσότερο δείχνει να της λείπουν οι Βάργκας και Μπαρμπόσα, παρά να έχουν προσθέσει δυναμική ο Λάζαρος, ο Μπακασέτας και ο Αλμέιδα.

Οι υποχρεώσεις του Μοράις, λοιπόν, είναι δύο, ομοίως σημαντικές και φυσικά αλληλένδετες. Κατάλληλο σύστημα και κατάλληλη φιλοσοφία.

 

Όλα τα συστήματα ξεκινούν από τον Πέτρο Μάνταλο

Για τον Πορτογάλο προπονητή και την ΑΕΚ του 2016 το μέγα θέμα είναι με πόσους χαφ πρέπει να παίζει. Με έναν (βλέπε 4-1-4-1); Με δύο (βλέπε 4-2-3-1) ή με τρεις (4-3-3); Γιατί τα είδαμε όλα μέχρι στιγμής φέτος.

Το καλό για τον 51χρονο τεχνικό είναι πως όλα αυτά τα συστήματα σχετίζονται με την κίνηση στο χώρο του Πέτρου Μάνταλου κι έτσι μέσω αυτού του σκληρού δεδομένου μπορεί ευκολότερα να βγάλει κάποια συμπεράσματα. Ο κόσμος της ΑΕΚ περιμένει με πραγματικό ενδιαφέρον τον αγωνιστικό προσανατολισμό του Πορτογάλου και συγκεκριμένα το αν θα δοκιμάσει σχήματα με ένα αμυντικό χαφ στο ΟΑΚΑ, με δύο στα εκτός έδρας, αλλά και με τρία στα εκτός έδρας ντέρμπι.

Τώρα, όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή να φτάσουν στο πικ της απόδοσής τους παίκτες που αποδειγμένα μπορούν να παίξουν καλύτερα και να προσαρμοστούν σε όλα αυτά τα σχήματα και το αν η άμυνα θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο σε επίπεδα Πογιέτ, είναι ζητούμενα που εφάπτονται στο γενικότερο σχεδιαστικό και αγωνιστικό πλάνο του Ζοζέ Μοράις (καλές προπονήσεις, ανόρθωση ψυχολογίας, ροτέισον κ.α.)

Η φιλοσοφία – είπε ο Μοράις – θα είναι το γκολ

Δεν ξέρουμε και δεν έχει σημασία αν ο Ζοζέ Μοράις προσλήφθηκε επειδή αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο. Του αρέσει δεν του αρέσει, η διοίκηση του ζήτησε η ομάδα να παίζει επιθετικά! Στην πραγματικότητα, η διοίκηση και δικαιούται να ζητάει από προπονητές συγκεκριμένα πράγματα και αυτό που ζήτησε δεν είναι παράλογο. Δεν του είπε, έλα και παίξε αμυντικά να μην τρώμε γκολ με τίποτα. Ούτε του είπε έλα και φέρε μου του νταμπλ! Υπάρχει μία προσέγγιση λίγο διαφορετική σε σχέση με αυτή του Δέλλα («συνέχισε το έργο σου!»), του Πογιέτ («διόρθωσε την ομάδα να μπούμε στους ομίλους και να πάρουμε το Κύπελλο!») και του Κετσπάγια («κάνε να παίρνουμε το αποτέλεσμα να πάμε καλά!»).

Η προσέγγιση στον Μοράις, λοιπόν, είναι η μοναδική των τελευταίων ετών που αποτυπώνει συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία. «Επιθετικό ποδόσφαιρο», είπαν οι δύο άνδρες όταν έσφιξαν τα χέρια!

Τι θέλει, λοιπόν, τώρα ο ΑΕΚτζής και τι πρέπει να περιμένει; Όχι απαραίτητα τον Μοράις να δοκιμάζει επιθετικά σχήματα τύπου 4-4-2. Αλλά απαραιτήτως να διοχετεύσει στους παίκτες του ότι δεν κυνηγάνε απλά το 1-0, αλλά και το 2-0 και το 3-0. Κάτι τέτοιο φάνηκε κόντρα στην Κέρκυρα (αλλά το ματς είχε μικρή βαρύτητα).

Βέβαια, για να φτάσεις στο 3-0, πρέπει να ξεκινήσεις από το πρώτο γκολ. Η ΑΕΚ όταν σκοράρει, πάντα βάζει και δεύτερο, δεν έχει μείνει ποτέ στο ένα γκολ (με Ξάνθη 4-1, με Βέροια 2-0, με Λάρισα 2-1 και με Κέρκυρα 4-0). Οπότε, υπάρχει η δυναμική, δεν είναι σβηστή. Υπάρχει σπίθα και αυτή πρέπει να την ανάψει ο Μοράις. Να βρει ένα ή δύο ταιριαστά συστήματα που να αποδίδουν και μέσω αυτών να ανεβάσει και την ψυχολογία των παικτών του. Μπορεί να το κάνει; Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα