Στον ανακριτή ο Δημήτρης Παπαχρήστος

Οδηγείται σήμερα στον ανακριτή διαφθοράς ο Δημήτρης Παπαχρήστος που συνελήφθη χθες κατηγορούμενος για καταβολή μίζας σε μια από τις συμβάσεις του ΥΕΘΑ επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου.

Ήταν ο εκπρόσωπος  της  γερμανικής εταιρείας KRAUUS – MAFFEI WEGMANN  που δωροδόκησε τον  Αντώνη Κάντα  με 750.000 ευρώ..

Η μίζα δόθηκε για  την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH2000 και λοιπού περιφερειακού υλικού.

Για τη  συγκεκριμένη σύμβαση γινόταν έρευνα  απο την εισαγγελία διαφθοράς  από το 2012 .

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί που άνοιξαν μετά από αιτήματα  δικαστικής συνδρομής απέδειξαν την διακίνηση του μαύρου χρήματος.
Η επίμαχη σύμβαση ( 017Α/2001) υπεγράφη στις 5/7/2001 επι θητείας ‘Ακη Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ μεταξύ Δημοσίου και της  KRAUUS – MAFFEI WEGMANN έναντι τιμήματος ύψους 195.709.774 εκ €.

Ακόμα χθες από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ασκήθηκε  δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου και  μια ακόμη σύμβαση εξοπλιστικού προγράμματος.
Πρόκειται για τη σύμβαση   030Α/2000 για την προμήθεια 54 συστημάτων K/B STINGER επι οχήματος και του αναγκαίου εξοπλισμού και ανταλλακτικών αρχικής υποστήριξης η  οποία  υπεγράφη στις 3/8/2000 ,πάλι επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας STN ATLAS ELEKTRONIK έναντι τιμήματος 142.731.079 €. Στοιχεία γι αυτή τη δικογραφία προέκυψαν και από τις έρευνες των  αρχών σε εταιρείες που σχετίζονται  με την υπόθεση των υποβρυχίων.

Και για τις δύο συμβάσεις ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για  τα κακουργήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου και  της νομιμοποίησης  εσόδων από παράνομη δραστηριότητα .

Οι δύο σχετικές δικογραφίες διαβιβάστηκαν  στους ανακριτές διαφθοράς.

Η ΜΙΖΑ
Έχει καταθέσει ο  Αντώνης Κάντας για τον χθεσινό συλληφθέντα :

«Ένα άλλο εξοπλιστικό που πήρα προμήθεια ήταν τα αυτοκινούμενα πυροβόλα της γερμανικής εταιρείας WEGMANN. Το ΓΕΣ είχε εισηγηθεί στον υπουργό την προμήθεια ενός αριθμού των συγκεκριμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων. Εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα ήταν ο  Δημήτρης Παπαχρήστος. Εκείνη την περίοδο, περί τα μέσα του 2000, εκτελούσα χρέη γενικού διευθυντή λόγω παραίτησης του κ. Σμπώκου μέχρι την τοποθέτηση του νέου γενικού διευθυντή κ. Κολίρη. Τότε ζήτησε και με επισκέφθηκε στο γραφείο μου ο αντιπρόεδρος της WEGMANN, κ. Ολαν Εσλερ συνοδευόμενος από τον κ. Παπαχρήστο τον οποίο συνάντησα για πρώτη φορά. Ο κ. Παπαχρήστος με επισκέφθηκε και άλλες φορές και μου είπε ότι η  εταιρεία μου προσφέρει 0,5% του κόστους της σύμβασης το οποίο ήταν  περίπου  150.000.000 ευρώ. …Μου άφησε δε να εννοηθεί ότι σε υψηλό επίπεδο είχε αναλάβει η εταιρεία. Μετά τη σύμβαση ανοίχτηκε λογαριασμός στην τράπεζα UBP Ζυρίχης.. Στο λογαριασμό ο κος Παπαχρήσατος μέσω της εταιρείας OXYLOS, ιδιοκτησίας του κατέθεσε μέσω της Λαικής Τράπεζας Κύπρου περίπου 500.000  ευρώ και από μια άλλη εταιρεία GRAMON SERVICE άλλες 50.000 …κατεθεσε ακόμη 100.000 στην DRESDNER BANK στον λογαριασμό που μου είχε ανοίξει Λυγινός και άλλα 100.000 μου έδωσε ο Παπαχρήστος μετρητά στην Ελλάδα”.

Μετά τη σύλληψη του Δημήτρη Παπαχρήστου, ο συνήγορος του Αντ. Κάντα, Γιάννης Μαντζουράνης, δήλωσε :

«Μετά τα όσα κατέθεσε απολογούμενος ο κ. Κάντας, υπάρχει πληθώρα στοιχείων, που επιτρέπουν και επιβάλουν στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές να φθάσουν στην άκρη του νήματος της διαπλοκής στο χώρο των εξοπλιστικών προμηθειών των ενόπλων δυνάμεων, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι υπάρχει η απαραίτητη βούληση σε όλα τα όργανα του κράτους να συμβάλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας, στην επιστροφή των χρημάτων στο Δημόσιο και στον καταλογισμό ποινικών ευθυνών χωρίς διακρίσεις, επιλεκτική αξιοποίηση ανακριτικών πράξεων και αντιμετώπιση υποθέσεων και προσώπων με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εν ολίγοις, όσοι θέλουν τώρα – με αυστηρή προσήλωση στη νομιμότητα – μπορούν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα