Στον Κορυδαλλό ο Σπανός

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγείται σήμερα ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ και πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ, Γιώργος Σπανός, καθώς και όσοι εκ των συγκατηγορουμένων του στην υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων κρίθηκαν μετά την απολογία τους προσωρινά κρατούμενοι με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.

Διάλογοι που έχει καταγράψει ο κοριός της ΕΥΠ «δένουν» -κατά την εκτίμηση των αρχών- την εμπλοκή του προέδρου της ΕΤΕΚΑ.

Υπάρχουν στη δικογραφία καταγεγραμμένες συνομιλίες του κ. Σπανού με αρμόδιο για τους ελέγχους κρατικό λειτουργό. Ο τελευταίος φρόντιζε να ενημερώνει έγκαιρα τον Γ. Σπανό για τους επικείμενους ελέγχους χρησιμοποιώντας συνθηματικές φράσεις όπως «πάω μια βόλτα για ψάρεμα…». Αμέσως μετά ο κ. πρόεδρος έσπευδε με τη σειρά του να στείλει μήνυμα σε συνεργάτη του για το επικείμενο… ψάρεμα!

Από την πλευρά του, ο κ. Σπανός αρνείται κατηγορηματικά τις βαριές κατηγορίες που του αποδίδονται. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, απάντησε σε περισσότερες από 50 ερωτήσεις, ενώ προσκόμισε σχετικά έγγραφα που, όπως υποστηρίζουν, καταρρίπτουν όλες τις κατηγορίες εναντίον του. Ο, δε, συνήγορος της εταιρείας ΕΤΕΚΑ, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, τόνισε ότι από τη μέχρι στιγμής πορεία της ανάκρισης, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ούτε διακίνηση «μαύρου» χρήματος ούτε εγκληματική οργάνωση.

Υποστήριξε ότι στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας αναφερόταν απώλεια δασμών ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο ανακριτής περιόρισε το ποσό στα 600.000 ευρώ. Τόνισε επίσης ότι σε μια συνομιλία φαίνεται να υπάρχει ακύρωση παραγγελίας για παράδοση καυσίμου λόγω ελέγχου, ωστόσο έχουν κατατεθεί σχετικά έγγραφα στον ανακριτή που αποδεικνύουν ότι τη συγκεκριμένη ημέρα έγινε κανονικά η παράδοση του καυσίμου.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται η σύγκληση δικαστικού συμβουλίου προκειμένου να αποφανθεί για την ένσταση ακυρότητας του κατηγορητηρίου που κατέθεσε χθες ο εκ των κατηγορουμένων, τμηματάρχης διεύθυνσης εποπτείας Διαχείρισης Πετρελαιοειδών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στην ένσταση που υπέβαλλε στον έβδομο ανακριτή Πειραιά ο οποίος διαχειρίζεται την υπόθεση, αναφέρει ότι «στο κατηγορητήριο δεν ορίζεται η ποσότητα του λαθρεμπορεύματος η οποία έχει κατασχεθεί, παρά μόνο η αξία του ανύπαρκτου λαθρεμπορεύματος που ανέρχεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στα 662.880 ευρώ».

Σύμφωνα με τον συνήγορο του κατηγορουμένου, του οποίου η απολογία διακόπηκε μέχρι να συγκληθεί και να αποφασίσει σχετικά το αρμόδιο συμβούλιο, «η αξία του ανύπαρκτου λαθρεμπορεύματος που αναφέρεται στο προσβαλλόμενο κατηγορητήριο και έχουν προσδιορισθεί αντίστοιχα σε αυτό, έχει γίνει από τον έβδομο ανακριτή Πειραιά βάσει του διαβιβαστικού εγγράφου της αστυνομίας».

«Δεν υπάρχει λαθρεμπορία χωρίς λαθρεμπόρευμα όπως και ανθρωποκτονία χωρίς νεκρό!», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ένσταση.

 

Έστηναν και αγώνες;

Στο μεταξύ πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα και αφορούν σε καταθέσεις μαρτύρων, προσδίδουν και μια άλλη διάσταση στη μεγάλη υπόθεση της λαθρεμπορίας καυσίμων, καθώς φέρουν τουλάχιστον έναν από τους συνολικά 15 κατηγορούμενους (αναζητούνται ακόμη 9 άτομα), να επιχειρούν εκβιάζοντας και το στήσιμο ποδοσφαιρικών αγώνων.

Οι αρχές προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν πλήρως το περιεχόμενο τηλεφωνικών συνομιλιών, που είχε καταγράψει ο κοριός της ΕΥΠ, έλαβαν μαρτυρικές καταθέσεις από πρόσωπα που ακούγονται σε ύποπτες συνομιλίες. Ένας από τους μάρτυρες, νεαρός ποδοσφαιριστής της Super League, παίκτης σε ομάδα της Αττικής, έχει καταθέσει για συγκεκριμένο επιχειρηματία και πρατηριούχο , στον οποίο χρώσταγε χρήματα, ότι του ζήτησε να «στήσει» παιχνίδι προκειμένου ο επιχειρηματίας να στοιχηματίσει και να κερδίσει μεγάλο χρηματικό ποσόν.

Από την πλευρά του ο ποδοσφαιριστής ισχυρίζεται ότι δεν ενέδωσε στις πιέσεις του επιχειρηματία και ότι συνέχιζε να συνομιλεί μαζί του και να ανταλλάσει και σχετικά μηνύματα προκειμένου να κερδίσει χρόνο μέχρι να καταφέρει να του επιστρέψει τα χρήματα που του είχε δανείσει.

Πρόκειται για ένα σκέλος της βασικής υπόθεσης, το οποίο θα διερευνήσει εισαγγελέας στον οποίο έχει αποσταλεί το σχετικό υλικό.

 

Καυτά στοιχεία για το λαθρεμπόριο

Σε ό,τι αφορά την κύρια δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τη λαθρεμπορία, σ’ αυτήν περιγράφονται αναλυτικά οι διαδικασίες που ακολουθούσαν οι εμπλεκόμενοι προκειμένου να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα που ήταν η παρακράτηση μεγάλων ποσοτήτων ναυτιλιακού καυσίμου.

Για «ευρηματικότητα» αλλά και για «ιδιαίτερα τεχνάσματα» που επέρχονταν οι κατηγορούμενοι κάνει λόγο το διαβιβαστικό της Ασφάλειας βάσει του οποίου συντάχθηκαν τα κατηγορητήρια από τον ανακριτή Πειραιά.

Όπως προκύπτει οι πλασματικές μετρήσεις κατά τη ζύγιση του βυτιοφόρου γίνονταν κατόπιν προσυνεννόησης με τον χειριστή της γεφυροπλάστιγγας για βαριά οχήματα στο λιμάνι του Πειραιά. Πώς γίνονταν οι πλασματικές μετρήσεις; Με παρέμβαση στο λογισμικό των ηλεκτρονικών συστημάτων της γεφυροπλάστιγγας. Μάλιστα κατά τη διαδικασία της επαναζύγισης του βυτιοφόρου και μετά την εκφόρτωση του καυσίμου, οι επιτήδειοι δεν τοποθετούσαν τα οχήματα με τον σωστό τρόπο στην γεφυροπλάστιγγα με αποτέλεσμα η μέτρηση να είναι πλασματική.

Άλλος ένας τρόπος ήταν να γεμίζουν με νέον κάποια από τα διαμερίσματα της δεξαμενής του βυτιοφόρου ώστε κατά τη ζύγιση να προσδίδεται στο όχημα μικτό βάρος που αφαιρουμένου του απόβαρου να προσμετράται ως μεταφερόμενο καύσιμο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα