Στον χορό των «Ρίχτερ» η Μακεδονία

Απανωτές σεισμικές δονήσεις συνέβησαν στη Μακεδονία το βράδυ της Δευτέρας και πιο συγκεκριμένα βόρεια – βορειοδυτικά του Κιλκίς με τους σεισμολόγους να εκφράζουν τις φοβίες τους για τυχόν νέο χτύπημα του “Εγκέλαδου”.

Ειδικότερα, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 06:24 το πρωί της Τρίτης 2 Ιανουαρίου στο Κιλκίς, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 30 χιλιόμετρα περίπου βόρεια της πόλης του Κιλκίς και η δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και την Θεσσαλονίκη.

Ελάχιστα λεπτά μετά ακολούθησε ακόμα μία ασθενής δόνηση μεγέθους 3,4 Ρίχτερ, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας στην ευρύτερη περιοχή καταγράφηκαν περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις, με την μεγαλύτερη να είναι μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 00:13.

Από τις δονήσεις αυτές δεν καταγράφηκαν ζημιές, όμως προκλήθηκε ανησυχία στους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους και πέρασαν την νύχτα με κουβέρτες στα αυτοκίνητά τους.

Το φαινόμενο χαρακτήρισε «σμηνοσειρά», «σμήνος σεισμών» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον Σκάι. Ο κύριος Λέκκας επισήμανε ότι πρέπει κάτοικοι και αρχές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες, μέχρι να παρατηρηθεί από τους επιστήμονες η εξέλιξη του φαινομένου, καθώς συνήθως τα σμήνη σεισμών εξακολουθούν για μερικά 24ωρα.

«Οι σεισμοί έγιναν πολύ αισθητοί στην Κεντρική Μακεδονία», είπε ο κύριος Λέκκας, προσθέτοντας πως πρόκειται για «φαινόμενο που παρατηρούμε πολλές φορές στην Ελλάδα». «Τα ρήγματα “σπάνε” σιγά σιγά» εξήγησε, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο «θετικό», αλλά προσθέτοντας πως «αυτοί οι σεισμοί λογικά δεν θα σταματήσουν, θα συνεχιστούν λίγες ημέρες».

«Από χθες το βράδυ παρακολουθούμε την εξέλιξη, ο κόσμος είναι έξω», είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως «ο κόσμος δεν θα πρέπει να μπει μέσα σε παλιά σπίτια», καθώς, όπως είπε, «διατηρούμε μια επιφυλακτικότητα τις πρώτες ώρες μέχρι να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου»

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε νωρίτερα μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος που δήλωσε πως είναι ένα στοιχείο που χρήζει αξιολόγησης το ότι οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν όλη τη νύχτα στην περιοχή ήταν κλιμακούμενου μεγέθους. Παράλληλα, απέφυγε να χαρακτηρίσει την δόνηση των 4,7 Ρίχτερ ως την κύρια δόνηση, καθώς όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη περιοχή έχει δυναμική και μπορεί να δώσει σεισμούς μεγαλύτερου μεγέθους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα