«Στους επόμενους μήνες ολοκληρώνεται η αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα»

Για το ερχόμενο καλοκαίρι τοποθετεί την συζήτηση για το χρέος και το πρόγραμμα της Ελλάδας ο Ολι Ρεν. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος  παραχώρησε συνέντευξη  στην The Wall Street Journal και τόνισε πως «στους επόμενους μήνες» αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

Οι δηλώσεις του έρχονται να εντείνουν τις ανησυχίες ότι η διάσωση των 240 δισ. ευρώ της χώρας, κινδυνεύει να βγει εκτός τροχιάς. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων της τρόικας επρόκειτο να επιστρέψει στην Αθήνα για συζητήσεις εδώ και εβδομάδες, αλλά δεν έχει οριστεί η ημερομηνία της επιστροφής τους.

Ο Rehn δήλωσε στη The Wall Street Journal πως ελπίζει ότι θα επιστρέψουν πριν από το τέλος του Ιανουαρίου, ενώ τα πιο υψηλόβαθμα μέλη της ομάδας θα έρθουν λίγο αργότερα.

«Πρέπει να κάνει τις εργασίες της»

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τις εργασίες της», δήλωσε ο Rehn, επικαλούμενος τις καθυστερήσεις στην προετοιμασία των διαπραγματεύσεων για τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ως τον λόγο που έχει σημειωθεί στασιμότητα στην πρόοδο της αναθεώρησης.

Η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για το β΄ μισό του 2014 και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είναι οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι, δήλωσε ο Rehn.

Αλλά οι πιστωτές θα ξεκινήσουν να συζητούν για τα δημοσιονομικά σχέδια της Ελλάδας για το 2015/2016 και για τις «τρύπες» στον προϋπολογισμό της, καθώς επίσης και για τους τρόπους μείωσης του χρέους, «το καλοκαίρι», τόνισε ο Rehn. Αυτές οι συζητήσεις επρόκειτο να λάβουν χώρα την άνοιξη, μόλις η Eurostat επιβεβαιώσει τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας για το προηγούμενο έτος, στο δεύτερο μισό του Απριλίου.

Η The Wall Street Journal επισημαίνει ότι είναι σημαντικό το πότε θα συζητηθεί η ελληνική διάσωση, κυρίως λόγω των ευρωεκλογών του Μαΐου, στις οποίες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έρχεται αντιμέτωπος με μια αυξημένη πιθανότητα ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια επιτυχημένη ολοκλήρωση των δημοσιονομικών συζητήσεων και των συζητήσεων για το χρέος πριν από τις εκλογές, θα είχε δώσει μια ώθηση στον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά, όπως επισημαίνει η The Wall Street Journal, τα σχόλια του Rehn υποδηλώνουν ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από τις εκλογές.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα