Στο… βιράζ οι προεδρικές εκλογές στο Ουζμπεκιστάν

Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι τις 29 Μαρτίου οπότε και έχει προγραμματιστεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC) της Δημοκρατίας που έχει ανακοινώσει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας από τις 26 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, αφού εξέτασε τα έγγραφα των πολιτικών κομμάτων, εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με την εγγραφή των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν προέρχονται από το Κίνημα των Επιχειρηματιών – Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Ουζμπεκιστάν – Ισλάμ Abduganiyevich Καρίμοφ, το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα του Ουζμπεκιστάν – Xotamjhon Abdurahmonovich Ketmonov, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ουζμπεκιστάν «Milly Tiklanish» – Akmal Holmatovich Σάιντοβ και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα «Adolat» – Narimon Madjitovich Umarov.

Σύμφωνα με το άρθρο 28 του νόμου «για τις εκλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν» από την ημερομηνία καταχώρησης εκ μέρους της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία τους. Σύμφωνα με το ψήφισμα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν με ημερομηνία 7 Ιανουαρίου 2015, οι εκλογικές περιφέρειες ανέρχονται σε 14 εντός των συνόρων της Δημοκρατίας της Καρακαλπακίας και σε 12 περιφέρειες στην περιοχή της Τασκένδης.

Ειδικότερα, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν ιδρύθηκαν 9.058 εκλογικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένων 44 στις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν σε χώρες του εξωτερικού. Στα εκλογικά κέντρα υπάρχουν όλα τα αναγκαία μέσα επικοινωνίας, ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξοπλισμού γραφείου, νομική βιβλιογραφία και σε καθορισμένες θέσεις καμπίνες για μυστική ψηφοφορία και κάλπες. Ο συνολικός αριθμός των εκλογέων είναι περίπου 21 εκατ. άνθρωποι.

Όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των εκλογών εποπτεύονται και καθορίζονται από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, καθώς και από τις κατά τόπους εκλογικές επιτροπές που λειτουργούν με ανοικτό και διαφανή τρόπο και θα εφαρμόζουν αυστηρά σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν την εκλογική νομοθεσία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ενέκρινε επίσης ένα πρόγραμμα με τα κύρια μέτρα για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των εκλογών του Προέδρου της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ενέκρινε επίσης ψήφισμα σχετικά με τη διαμόρφωση του Ρεπουμπλικανικού Κέντρου Τύπου για την κάλυψη των εκλογών για Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν, το οποίο βρίσκεται στη διεύθυνση: 16, Navoi, Τασκένδη. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην εξασφάλιση της δημοσιότητας και της διαφάνειας της προεκλογικής εκστρατείας και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης σε πληροφορίες σχετικά με την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των εκλογών του Προέδρου της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν. Για το σκοπό αυτό, η CEC έχει διαπιστεύσει περισσότερα από 340 τοπικά και ξένα μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα