Στο Δημόσιο Ταμείο τα κατεσχεθέντα κατηγορουμένων

Δικαιούχος των κατασχεθέντων  χρημάτων ή ακινήτων κατηγορουμένων για βαριά φορολογικά ή τελωνειακά αδικήματα ή εγκλήματα διαφθοράς θα είναι πλέον το ελληνικό δημόσιο το οποίο θα μπορεί να αξιοποιεί όπως θέλει τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία.

Αυτό προβλέπει υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του Υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, το οποίο αφορά τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία κατηγορουμένωνγια  κακουργήματα που αφορούν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, του τελωνειακού κώδικα, της προστασίας των συμφερόντων της ΕΕ, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος , στο πόθεν έσχες, καθώς και τα κακουργήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία.

Αυτό που αλλάζει ο νόμος είναι ότι μέχρι σήμερα, έπρεπε να τελεσιδικήσει μια υπόθεση, κάτι που χρειαζόταν μια δεκαετία, για να μπορεί το δημόσιο να κάνει χρήση αυτών των χρημάτων ενώ τώρα αυτό θα γίνεται αυτόματα. Η ρύθμιση αφορά όλες τις μεγάλες εκκρεμής υποθέσεις διαφθοράς, όπως τις μίζες των εξοπλιστικών, απ΄ τις οποίες ήδη έχουν μπει στο δημόσιο ταμείο μέσα σε λίγες μέρες σχεδόν 25 εκατομμύρια, τα σκάνδαλα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank,  και μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και παραβάσεων πόθεν έσχες.

Μέχρι σήμερα τα δεσμευμένα ακίνητα παρέμεναν αναξιοποίητα ενώ τώρα , σύμφωνα με πληροφορίες, θα ρευστοποιούνται και τα χρήματα θα πηγαίνουν στο δημόσιο ταμείο. Σε περίπτωση δε αθώωσης των κατηγορουμένων θα τους επιστρέφονται προφανώς τα χρήματα ή θα αποζημιώνονται για τα δεσμευμένα ακίνητα που ρευστοποιήθηκαν , ενώ αν κάποιος κατηγορούμενος ή άλλο πρόσωπο προσφέρει υπέρ του δημοσίου περιουσιακό στοιχείο που δεν έχουν εντοπίσει οι αρχές, θα αντιμετωπίζεται ρητά με επιείκεια, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί σε τράπεζες του εξωτερικού.

Ταυτόχρονα στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται, ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους επιστρέψουν ποσά από ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, υπεξαιρέσεις, μίζες, δωροδοκίες και φοροκλοπή,.

Συγκεκριμένα σε διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι όσοι επιτρέψουν «μαύρο χρήμα», χωρίς όμως να έχουν δεσμευτεί ή κατασχεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, τότε, σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι από τα ελληνικά δικαστήρια, θα τύχουν επιεικέστερης ποινικής μεταχείρισης,

Πρόβλεψη θα υπάρχει ακόμα και για τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί σε Τράπεζες του εξωτερικού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα