Στο Δημόσιο το 25% του ΑΔΜΗΕ 

Το «πράσινο φως» για τη μεταβίβαση του 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στο ελληνικό Δημόσιο (σ.σ. στην κατά 100% ελεγχόμενη από το δημόσιο εταιρεία ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ), με τίμημα που θα ανέρχεται στα 295,6 εκατ. ευρώ έδωσε σήμερα Τρίτη (23/5) η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ.

Η συναλλαγή αποτελεί μέρος του ευρύτερου πρότζεκτ ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, διαδικασία όμως που για να ολοκληρωθεί απαιτεί επιπλέον τη μεταβίβαση του 24% του Διαχειριστή στην κινεζική State Grid και την εισαγωγή της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όταν τελεσφορήσουν όλα τα παραπάνω το Δημόσιο θα ελέγχει το 51 % των μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Ίσως αυτό να περιέγραφε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, όταν υποστήριξε πώς η πώληση του ΑΔΜΗΕ, παρά τον περίπλοκο χαρακτήρα της, πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ.

Ωστόσο στο περιθώριο της Γ.Σ. των μετόχων της εταιρείας για την υπόθεση του ΑΔΜΗΕ βγήκαν κι άλλες ειδήσεις που σχετίζονται με τις προτάσεις της ΔΕΗ αναφορικά με τη μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας να ανοίξει την αγορά ρεύματος

Καταρχάς, ο Μ. Παναγιωτάκης γνωστοποίησε ότι η ΔΕΗ «χτίζει» την πρότασή της για τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα αντιστοιχούν στο 40% του δυναμικού και θα περιληφθούν στο «καλάθι» των μονάδων που θα προσφερθούν προς πώληση προκειμένου εντός του επόμενου μήνα να έχει συμφωνηθεί το προς πώληση χαρτοφυλάκιο τόσο με το Δημόσιο όσο και με τους δανειστές.

Επιπρόσθετα ο επικεφαλής της ΔΕΗ υπογράμμισε ότι η δημόσια επιχείρηση επιμένει στις προτάσεις της για δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων με τη συμμετοχή ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή αλλά και για πώληση θυγατρικής στη λιανική με έτοιμο πελατολόγιο που θα κυμαίνεται στους 400.000 – 450.000 πελάτες ή 7% της αγοράς.

Ειδικά για τη θυγατρική στη λιανική αγορά ο επικεφαλής της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού ανέφερε ότι η εν λόγω λύση εξασφαλίζει πιο ομαλό άνοιγμα της αγοράς ενέργειας σε σχέση με τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (ΝΟΜΕ) που εφαρμόζονται τώρα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής η πώληση (σ.σ. «αποεπένδυση» βαφτίζεται στο κείμενο) του 40% περίπου της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα