Στο δρόμο για την Κωνσταντινούπολη

Περιττό έτος σημαίνει Ευρωμπάσκετ! Η αγαπημένη όλων των Ελλήνων Εθνική ομάδα κληρώθηκε  στον πρώτο όμιλο του Eurobasket 2017 που θα διεξαχθεί στο Ελσίνκι και θα κληθεί να αντιμετωπίσει εκτός από τον οικοδέσποινα Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ισλανδία, την Πολωνία και στη Σλοβενία.

Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης που ξεκίνησε το 1935 με νικήτρια τη Λετονία (24-18 την Ισπανία στον τελικό) που θα διεξαχθούν αγώνες σε τέσσερις χώρες, Φινλανδία, Ισραήλ, Ρουμανία και Τουρκία. Στην Κωνσταντινούπολη θα διεξαχθεί και ο τελικός του τουρνουά. Η Ελλάδα από τις υφιστάμενες χώρες είναι τρίτη σε κατακτήσεις με δύο θριάμβους, το 1987 και το 2005, πίσω από την Ισπανία και τη Λιθουανία που έχουν τρεις. Η Σοβιετική Ένωση και η ενωμένη Γιουγκοσλαβία, βέβαια, κυριαρχούν με 14 και 8 κατακτήσεις αντίστοιχα. Η Εθνική μας ομάδα, όπως και στο ποδόσφαιρο είναι η μοναδική Εθνική που έχει επικρατήσει σε αγώνα Euro με το «αργυρό γκολ», έτσι και στην καλαθοσφαίριση είναι η μοναδική Εθνική που έχει επικρατήσει σε τελικό σε παράταση (103-101 την ΕΣΣΔ)

Η Ελλάδα έχει παίξει τρεις φορές σε τελικό (δύο χρυσά και ένα αργυρό) και πέντε φορές σε μικρό τελικό (ένα χάλκινο). Τα τελευταία χρόνια ενώ είναι αποτελεσματική στα ματς των ομίλων, κάτι δεν πάει καλά στα νοκ-άουτ. Το 2015 το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκανε το 5 στα 5 στον όμιλο (κόντρα σε Σκόπια, Κροατία, Γεωργία, Σλοβενία και Ολλανδία), πέρασε το Βέλγιο στους «16», αλλά αποκλείστηκε για ένα καλάθι από την Ισπανία στους «8» (τερμάτισε στην 5η θέση της διοργάνωσης). Αν τα παιδιά είναι καλά, η Εθνική αναμένεται να έχει πρωταγωνιστές τον Αντετοκούμπο, τον Σλούκα, τον Πρίντεζη, τον Κουφό, τον Καλάθη, τον Μάντζαρη, μακάρι και τους Παπαπέτρου και Παππά.

Θυμίζουμε πως το τουρνουά διεξάγεται σε τέσσερις ομίλους των έξι ομάδων. Προκρίνονται οι τέσσερις πρώτοι από κάθε όμιλο και στη συνέχεια έχουμε τις διασταυρώσεις (1ος με 4ο και 2ος με 3ο). Το επόμενο Eurobasket θα διεξαχθεί το 2021, αφού αποφασίστηκε η διοργάνωση να πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια.  Να σημειωθεί πως ο τελικός θα διεξαχθεί της… Αγίας Σοφίας του 2017 στην Κωνσταντινούπολη!

Οι τέσσερις όμιλοι

ΟΜΙΛΟΣ Α (Ελσίνκι)

Πολωνία

Ελλάδα

Γαλλία

Φινλανδία

Ισλανδία

Σλοβενία

 

ΟΜΙΛΟΣ Β (Τελ Αβίβ)

Ουκρανία

Ισραήλ

Λιθουανία

Γεωργία

Ιταλία

Γερμανία

 

ΟΜΙΛΟΣ C (Κλουζ)

Κροατία

Τσεχία

Ισπανία

Μαυροβούνιο

Ρουμανία

Ουγγαρία

 

ΟΜΙΛΟΣ D (Κωνσταντινούπολη)

Μεγάλη Βρετανία

Ρωσία

Σερβία

Λετονία

Τουρκία

Βέλγιο

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα