Στο κάδρο των περικοπών και οι επικουρικές

Για άλλη μια φορά τα θύματα από την περιβόητη διαπραγμάτευση που ξεκόλλησε στο Εurogroup της Μάλτας της Παρασκευής θα είναι οι συνταξιούχοι που θα δουν τον (λιγοστό) μισθό τους να μειώνεται και άλλο. Μάλιστα στο κάδρο των περικοπών μπαίνουν και οι επικουρικές  σε μια προσπάθεια να μοιραστεί το βάρος της δραματικής απώλειας.

Πιο συγκεκριμένα, βαριές «ποινές» θα υποστούν –βάσει των μέτρων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές –περίπου 1.1 εκ. συνταξιούχοι οι οποίοι παρά τις 12 μνημονιακές περικοπές εξακολουθούν να εισπράττουν πάνω από 1000 ευρώ μηνιαίως (άθροισμα κύριας και επικουρικής).

Στο στόχαστρο αναμένεται να μπουν όχι μόνο οι 250.000 συνταξιούχοι οι οποίοι μόλις πέρυσι το καλοκαίρι είδαν τις επικουρικές τους να συρρικνώνονται έως και 50% αλλά περίπου 1 εκ. δικαιούχοι επικουρικών.

Από το ύψος των 1000 ευρώ και άνω οι συντάξεις θα χάσουν έως και το 50% της προσωπικής τους διαφοράς.Το ποσό της μείωσης θα χωριστεί σε δύο μέρη.
Το 75% θα απορροφηθεί από την κύρια σύνταξη και το 25% από την επικουρική.Όμως και πάλι, ο στόχος της εξοικονόμησης των 1,8 δισ. ευρώ θα παραμείνει «άπιαστος» αν δε μπει «μαχαίρι» και στις χαμηλότερες συντάξεις έως 600 ευρώ.

Πιο ηχηρά θα «κτυπήσει η καμπάνα» για τους δημοσίους υπαλλήλους

Πιο ηχηρά θα «κτυπήσει η καμπάνα» για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35ετία ( κυρίως διευθυντές), ένστολους, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς καθώς και οι παλαιούς συνταξιούχους του ΤΕΒΕ. Μόνο από την περικοπή του μπόνους των παλαιών συνταξιούχων του ΤΕΒΕ ύψους 200 ευρώ θα μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 120 εκ. ευρώ.

Οι υψηλοσυνταξιούχοι εκτιμάται ότι θα χάσουν κατά μέσο όρο 100 έως 250 ευρώ καθαρά το μήνα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν θα υπάρξει και μια ομάδα συνταξιούχων με υψηλότερες συντάξεις, που μετά τον υπολογισμό θα δουν μικρές ή και μηδενικές προσωπικές διαφορές.
Αυτοί είναι κυρίως συνταξιούχοι από τις ΔΕΚΟ ,την Εθνική και την Αγροτική Τράπεζα οι οποίοι πλήρωναν πολύ υψηλές εισφορές και θα λάβουν με το νέο σύστημα την προσαύξηση της σύνταξης.

Στις χαμηλότερες συντάξεις έως 1000 υπολογίζεται ότι οι περικοπές της προσωπικής διαφοράς θα κυμανθούν στο 20%.Και σ΄αυτή την περίπτωση οι μειώσεις θα κατανεμηθούν τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις.

Για να βγει ο λογαριασμός, το μαχαίρι δεν αποκλείεται να αγγίξει και τις συντάξεις κάτω των 600 ευρώ καθώς προσωπικές διαφορές θα προκύψουν και στις χαμηλές συντάξεις (κατώτατα όρια, μητέρες ανηλίκων) τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει πάσει θυσία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα