Στο κυνήγι του… Πλατανιά!

Ένα ακόμη τριήμερο ποδοσφαιρικών εκδηλώσεων είναι προ των πυλών. Το σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα διεξάγεται η έκτη αγωνιστική της φετινής Super League και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο μεγάλο ντέρμπι του Φαλήρου μεταξύ του Ολυμπιακό και της ΑΕΚ. Το ωραίο της υπόθεσης είναι πως κανένα αποτέλεσμα δεν αφήνει εκτός διεκδίκησης τίτλου κάποια από τις δύο ομάδες. Στο παρελθόν, κάποιες ήττες της ΑΕΚ στον πρώτο γύρο από τον Ολυμπιακό την είχαν αφήσει πολύ πίσω στο πρωτάθλημα και στην ουσία την είχαν πετάξει εκτός διεκδίκησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ήττα το 2005, αλλά κι αυτή του του 2006 για την πέμπτη αγωνιστική, όταν η πολύ καλή ΑΕΚ της εποχής έχασε 1-0 στο Φάληρο, έμεινε εννέα βαθμούς πίσω και στη συνέχεια όσο κι αν προσπάθησε δεν κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος (παρά το ότι μείωσε στους τρεις).  Επίσης, το 2008 η ΑΕΚ είναι δύο βαθμούς πίσω όταν την πέμπτη αγωνιστική χάνει στο «Καραϊσκάκης» και ποτέ δεν καταφέρνει να πλησιάσει ξανά στη βαθμολογία, ενώ και την επόμενη χρονιά έχασε νωρίς το ντέρμπι από τον Ολυμπιακό και μετά δεν σήκωσε κεφάλι.

Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ακόμη κι αν νικήσει εμφατικά ο Ολυμπιακός, θα αποσπαστεί δύο βαθμούς, ενώ νίκη της Ένωσης θα της δώσει αέρα τεσσάρων πόντων. Στην ουσία μόνο ψυχολογικό θα είναι το αβαντάζ! Το σίγουρο είναι ότι μία από τις δύο ομάδες – τουλάχιστον – θα χάσει βαθμούς, άρα δίνεται ευκαιρία στον ΠΑΟ και στον… Πλατανιά να παραμείνουν μπροστά και ίσως να αυξήσουν τη διαφορά τους από τους υπόλοιπους.

Η πρόσφατη προϊστορία

Οι δύο ομάδες υπό τις τωρινές τους διοικήσεις έχουν συναντηθεί άλλες πέντε φορές με πλήρη ισορροπία αποτελεσμάτων. Δύο φορές νίκησε ο Ολυμπιακός, δύο φορές η ΑΕΚ και ένα ματς έληξε ισόπαλο. Οι «ερυθρόλευκοι» μπορούν να καυχιούνται για την πρόκριση στο Κύπελλο το 2015 υπό την παρουσία 70.000 φίλων της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και για την περσινή τεσσάρα στο πρωτάθλημα. Οι «κιτρινόμαυροι» από την πλευρά τους έσπασαν το περσινό αήττητο του Ολυμπιακού και του στέρησαν το νταμπλ με τη νίκη τους 2-1 στον τελικό.

Συγκεκριμένα, στο Καραϊσκάκη για τον πρώτο προημιτελικό του περσινού Κυπέλλου Ελλάδας η ΑΕΚ ήταν καλύτερη και πήρε το 1-1 που ενθουσίασε τον κόσμο, ο οποίος κατέκλυσε το ΟΑΚΑ στη ρεβάνς. Ο επαναληπτικός άργησε ένα μήνα να διεξαχθεί επειδή η τραγική διοίκηση της ΕΠΟ δεν κατάφερε να βρει ημερομηνία, σκοντάφτοντας πάνω στο πρόγραμμα της Super League. Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε το χρόνο και έδειξε καλύτερο πρόσωπο στη ρεβάνς, ήταν πιο διαβασμένος και με ένα αμφισβητούμενο γκολ του Χάρα στο 89’ πέτυχε το γκολ της πρόκρισης. Λόγω εισβολής μικρής μερίδας οπαδών της ΑΕΚ στο γήπεδο, η αναμέτρηση διακόπηκε και κατοχυρώθηκε 0-3 υπέρ των «ερυθρολεύκων», που στην πορεία κατέκτησαν το Κύπελλο. Η ΑΕΚ τότε αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική.

Πέρσι είχαμε άλλες τρεις κόντρες. Στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός συνέτριψε την Ένωση με 4-0. Ο Τραϊανός Δέλλας με την ομάδα του να στέκεται σχετικά καλά και να ηττάται με 1-0, έβγαλε τον Σιμόες και έβαλε τον Μπουονανότε και τότε το γήπεδο έγειρε. Το σκορ ξέφυγε και ο Δέλλας… έφυγε.

Στο ΟΑΚΑ οι «ερυθρόλευκοι» ήρθαν μόνο με νίκες και μία ισοπαλία με τον Πλατανιά και είχαν ως στόχο να διατηρήσουν το αήττητο, αλλά ηττήθηκαν με 1-0 χάρη σε γκολ του Βάργκας, για να ολοκληρωθεί η χρονιά με τον Τελικό του Κυπέλλου, όπου οι «ερυθρόλευκοι» είχαν το μυαλό τους στις παραλίες και η ΑΕΚ νίκησε 2-1 και πανηγύρισε την κατάκτηση της κούπας.

Ολόκληρο το πρόγραμμα της έκτης αγωνιστικής:

Σάββατο, 1/10

16:00 Κέρκυρα – ΠΑΣ Γιάννινα

18:15 Λεβαδειακός – ΑΕΛ

20:30 Ηρακλής – Πανιώνιος

Κυριακή, 2/10

16:00 Βέροια – ΠΑΟΚ

18:15 ΠΑΟ – Αστέρας Τρίπολης

18:15 Πλατανιάς – Παναιτωλικός

20:30 ΟΣΦΠ – ΑΕΚ

Δευτέρα, 3/10

19:30 Ξάνθη – Ατρόμητος

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα