Στο Νέο Δελχί ο Ομπάμα

Τριήμερη επίσκεψη στο Νέο Δελχί πραγματοποιεί ο Μπάρακ Ομπάμα. Πρόκειται για μια επίσκεψη γεμάτη συμβολισμούς και επίκεντρο την ενίσχυση των οικονομικών ανταλλαγών

Ειδικότερα, λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά την πρώτη τους συνάντηση στην Ουάσινγκτον, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ναρέντρα Μόντι συναντώνται την Κυριακή στο Νέο Δελχί, για μια επίσκεψη γεμάτη συμβολισμούς και επίκεντρο την ενίσχυση των οικονομικών ανταλλαγών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ που συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μισέλ έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από τον Ινδό πρωθυπουργό που τον αγκάλιασε θερμά πριν οι δύο ηγέτες ανταλλάξουν μια δυνατή χειραψία.

Καλεσμένος, την Δευτέρα, στη στρατιωτική παρέλαση για τη Ημέρα της Δημοκρατίας –για πρώτη φορά για έναν εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ– ο Ομπάμα εξέφρασε πριν αναχωρήσει για το ταξίδι αυτό την πεποίθηση ότι η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας μπορεί να είναι “μια από τις σημαντικές συνεργασίες του 21ου αιώνα”.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο γιγάντων έχουν ουσιαστικά τετραπλασιαστεί από το 2000 και πλέον το ύψος τους φθάνει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Ο στόχος της Ουάσινγκτον είναι το ποσό αυτό να πενταπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια.

Ο Ομπάμα θα μεταβεί αργότερα σήμερα στο μνημείο του Μαχάτμα Γκάντι, τον τόπο αποτέφρωσης του πατέρα της ανεξαρτησίας της Ινδίας, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1948.

Ωστόσο, το πιο λαμπερό σημείο του ταξιδιού ακυρώθηκε: το ζεύγος Ομπάμα δεν θα επισκεφθεί τελικά το Ταζ Μαχάλ. Η απόφαση για τη συντόμευση της παραμονής του στην Ινδία ώστε να αναχωρήσει για τη Σαουδική Αραβία μετά τον θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα προκάλεσε απογοήτευση. “Ο Ομπάμα χάνει ξανά το Ταζ”, είναι σήμερα ο πηχυαίος τίτλος της Sunday Hindustan Times.

Ο Λευκός Οίκος τονίζει τη βούληση για καλές σχέσεις μεταξύ του Ομπάμα και του Μόντι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία Μάιο του 2014 μετά την ιστορική επιτυχία των ινδουιστών εθνικιστών στις βουλευτικές εκλογές, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Επί μια δεκαετία, οι ΗΠΑ ουδεμία σχέση είχαν με τον Μόντι, στον οποίο είχαν αρνηθεί να δώσουν βίζα το 2005, λόγω της σφαγής μουσουλμάνων το 2002 στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, με την τοπική κυβέρνηση της οποίας ηγείτο Μόντι να παρακολουθεί αμέτοχη.

“Νομίζω ότι ο Μόντι εξέπληξε τους πάντες όταν στράφηκε χωρίς να διστάσει προς τις ΗΠΑ. Και η κυβέρνηση Ομπάμα ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα μετά την εκλογή του δηλώνοντας έτοιμη να προχωρήσει προς τα εμπρός”, δήλωσε ο Μίλαν Βέσναβ του Carnegie Endowment for International Peace.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα