Στο προεδρικό ο Πατριάρχης Μόσχας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε σήμερα, 3.6.2013, στο Προεδρικό Μέγαρο με την Αυτού Μακαριότητα τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.Κύριλλο, τον οποίο συνόδευε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος.
Στη συνάντηση παρευρίσκοντο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ.Ιλαρίων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων κ.Προκόπιος και ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κ.Vladimir Chkhikvishvili.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε στην Α.Μ. τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.Κύριλλο τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής.

Ο πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος ευχαρίστησε «για την τιμή που μου κάνετε». «Οι δύο λαοί μας είναι αδελφοί λαοί και έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Θεμέλιο αυτών των στοιχείων αποτελεί η Ορθοδοξία. Και επειδή η Ορθοδοξία είναι ακλόνητο θεμέλιο είμαι πεπεισμένος ότι τα όποια προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με τρόπο αδερφικό, ειρηνικό και με αλληλεγγύη» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Κ. Παπούλιας σημείωσε: «Μακαριώτατε, σας υποδεχόμαστε σήμερα στην Αθήνα αδερφικά, όπως αδερφικές είναι οι σχέσεις του ελληνικού λαού με τον ρωσικό λαό. Οι σχέσεις Ελλάδος-Ρωσίας έχουν μεγάλο ιστορικό βάθος. Ενθυμούμαι αυτή τη στιγμή τον Μάξιμο τον Γραικό και τον Θεοφάνη που ανανέωσαν την εκκλησία της Ρωσίας. Και από τότε βαδίσαμε παράλληλους δρόμους. Μας βοηθήσατε στον μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό. Πολεμήσαμε μαζί τον ναζισμό.
Σήμερα, σας ευχαριστούμε για την βοήθεια την οποία δίνετε στη χειμαζόμενη ελληνική εκκλησία, στο πολύ σημαντικό φιλάνθρωπο έργο της, το οποίο ζήσατε και εσείς.

Οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι εγκάρδιες σε όλα τα επίπεδα. Φέτος περιμένουμε πολλούς πολίτες από τη δικιά σας πατρίδα να επισκεφθούν τη δικιά μας πατρίδα. Και χαιρόμαστε γιατί θα ζήσουν και θα γνωρίσουν την Ελλάδα. Επίσης, είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχει μια ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και επίσης είναι ένας σημαντικός τομέας η ανάπτυξη των σχέσεών μας. Νομίζω ότι οι εκκλησίες μας πρέπει να συμβαδίσουν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας. Η Ορθοδοξία εκπέμπει ένα μήνυμα ειρήνης και αρμονίας, ένα εξαιρετικά ανθρώπινο μήνυμα.
Σας υποδέχομαι με μεγάλη χαρά και ευχαριστώ πολύ τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας γι’αυτή την καλή ιδέα να σας προσκαλέσει και να σας έχουμε σήμερα μαζί μας. Και αυτό δείχνει το πόσο κοντά είναι οι δύο εκκλησίες μας».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα