Στο “σκαμνί” εννέα άτομα για τα ρωσικά αντιαεροπορικά OSA

Στο “σκαμνί” θα κάτσουν εννιά άτομα για τα ρωσικά αντιαεροπορικά μικρού βεληνεκούς OSA AMK σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών.
Η σύμβαση για την προμήθεια των ρώσικων αντιαεροπορικών συστημάτων OSA-AKM , ύψους 93.671.610 δολαρίων,υπεγράφει το 1998 επί υπουργείας Ακη Τσοχατζόπουλου, με επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών το Γιάννη Σμπώκο και αναπληρωτή του τον Αντώνη Κάντα.

Ποιοι παραπέπονται σε δίκη

Μεταξύ αυτών που παραπέμπονται κατά περίπτωση για τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα είναι: ο Αντώνης Κάντας, ο αντιπρόσωπος της ρωσικής προμηθεύτριας εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA Λάμπρος Μπαρτζώκας, ο γαλλοελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, ο Γιάννης Σμπώκος, οι χρηματιστές Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης, ο Γιώργος Καμάρης και οι επίσης τραπεζίτες Σπύρος Μεταξάς και Φάνης Λυγινός. Για τον τελευταίο, διατηρεί σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εναντίον του.

Με το ίδιο βούλευμα οι δικαστές αποφαίνονται να μην γίνει κατηγορία για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σε δύο άτομα ενώ παύει την ποινική δίωξη για επιμέρους πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα λόγω παραγραφής, για όλους τους κατηγορούμενους.

Τις “μίζες” που διακινήθηκαν για την προμήθειαείχε αποκαλύψει ο Α.Κάντας στην απολογία-ποταμό ενώπιον των τότε ανακριτών κατά της Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Ιωάννη Σταυρόπουλο τον Δεκέμβριο του 2013.

Τότε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών υποστήριξε ότι για την προμήθεια των αντιαεροπορικών OSA έλαβε μίζα 1,7 εκατ. δολάρια, ως «δώρο» το οποίο του είχε υποσχεθεί ο Λ. Μπαρτζώκας.

Από την ανάκριση που ακολούθησε, προέκυψε ότι τις παράνομες πληρωμές , έκαναν διευθυντικά στελέχη της ρωσικής κρατικής εταιρίας ROSVOOROUZHENIE με την οποία υπεγράφει η σύμβαση, και ως μεσολαβητής αυτής φέρεται ο Λάμπρος Μπαρτζώκας, ο οποίος ωστόσο αρνείται τις κατηγορίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα