«Στο 85% οι πιθανότητες για Grexit»

Αυξήθηκαν κατά πολύ οι πιθανότητες για χρεοκοπία της Ελλάδας, σύμφωνα με όσα λένε διεθνείς αναλυτές αφού η επιβολή των capital controls είναι η κίνηση που περίμεναν οι ξένοι οικονομολόγοι για να θεωρήσουν πως κάποιος τράβηξε τη σκανδάλη.

Μπορεί να ακουγόταν εδώ και καιρό ότι η επιβολή τραπεζικών ελέγχων είναι κάτι που έπρεπε να συμβεί στην Ελλάδα, ωστόσο τώρα που συνέβη τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν μιλώντας στο Bloomberg, σπεύει να διευκρινίσει χωρίς περιστροφές: «Υπάρχει μια πιθανότητες της τάξης του 85% για να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ μέσα στις προσεχείς εβδομάδες. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχει προκληθεί μια ξαφνική διακοπή, από τη στιγμή που έχει σταματήσει το σύστημα πληρωμών. Αυτό θα προκαλέσει οικονομική συρρίκνωση, κοινωνική αναταραχή και θα είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να συνεχίσει ως μέλος της Ευρωζώνης».

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα σημειώνει πως αυτό το ατύχημα ήταν στα… σκαριά εδώ και χρόνια, καθώς «αντανακλά την ανικανότητα και την αδυναμία του να καταλάβουν πως θέτουν σε κίνδυνο τα πάντα. Η Ευρώπη θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτική στο θέμα του χρέους και η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική στο θέμα των μεταρρυθμίσεων».

Ο ρόλος της ΕΚΤ

Ο Ελ Εριάν δηλώνει πως η ΕΚΤ θα είναι ο βασικός παράγοντας στην προσπάθεια να ανασχεθεί η κρίση στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης, καθώς τώρα ο κίνδυνος είναι σημαντικός και ο Ντράγκι πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο ευρώ. Καίτοι η Ελλάδα προσφέρει μόλις το 2% στο συνολικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης, μια πιθανή έξοδός της θα ανοίξει σημαντικά ζητήματα για την Ευρώπη και την ένωση. Βέβαια, νομικά η Ελλάδα δεν μπορεί να φύγει από το ευρώ, αλλά πρακτικά θα είναι δύσκολο να μείνει αν τυπώσει δικό της νόμισμα που θα λειτουργεί παράλληλα με το ευρώ.

Κατά τον Ελ Εριάν, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αυτό το βήμα, αλλιώς δεν θα έχει χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Από την μεριά του ο Ιμπραήμ Ραχμπάρι της Citigroup, σημειώνει: «Αναμένουμε ότι το δημοψήφισμα θα καταλήξει με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του ”ναι”. Επομένως δεν βλέπουμε ένα Grexit αυτή τη χρονιά, ενώ τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί ο κίνδυνος μιας εξόδου».

Ο τελευταίος λόγος ανήκει, ξανά, στον Ελ Εριάν που δηλώνει: «Πρόκειται για μια τραγική κατάσταση. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε να κάνουμε με τους Έλληνες πολίτες που έχουν ήδη υποφέρει εδώ και πέντε χρόνια. Η χώρα βιώνει εδώ και καιρό περικοπή του βιοτικού επιπέδου, ανεργία σε πολύ υψηλά επίπεδα, ειδικά στους νέους, και τώρα βρίσκεται μπροστά σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα