Στραματσιόνι: Για 70 λεπτά μαέστρος, για 20 λεπτά τι;

Το εθνικό σπορ των Ελλήνων, η απόδοση ευθυνών στους προπονητές μετά από ήττα δηλαδή, δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από το… ημερολόγιο το βράδυ της Πέμπτης. Ο Παναθηναϊκός έχασε το 2-0 από τη Θέλτα και αναγκαστικά αποδόθηκε μερίδιο ευθύνης στον Αντρέα Στραματσιόνι. Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά μην πάμε παρακάτω, να λύσουμε λίγο το θέμα αυτό.

Ο Αντρέα Στραματσιόνι μπορεί να είναι μπορεί και να μην είναι καλός προπονητής. Έχει, όμως, μία στρατηγική φιλοσοφία. Τη δουλειά του την βλέπει από το δικό του το πρίσμα και η διάθλαση μπορεί να βγάζει ακατανόητα «συστήματα» σε άλλους προπονητές. Τον Ιταλό, όμως, τον ξέραμε κι από χθες! Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες εβδομάδες στον Παναθηναϊκό για να καταλάβουμε τι σόι προπονητής είναι… Ο άνθρωπος θέλει πολλές επιλογές, ποδοσφαιριστές με ποιότητα, δύναμη, ταχύτητα, που δεν έχουν συγκεκριμένη θέση στο γήπεδο, μπορούν να κινούνται σε πολλά σημεία . Άλλοι προπονητές αν δεν έχουν δύο ποδοσφαιριστές σε κάθε θέση με αυστηρά κριτήρια, δεν κάνουν δουλειά, ασφυκτιούν. Ο Στραματσιόνι είναι της άλλης σχολής.  Φέρε μου παίκτες και θα δούμε τι θα τους κάνουμε…

Αυτή τη φιλοσοφία, που την αναγνωρίζει πλέον ο καθένας, την αποδέχθηκε ο κύριος Αλαφούζος. Τελεία και παύλα. Όπως εμπιστεύτηκε τρία χρόνια ένα πρότζεκτ με τον Αναστασίου, το ίδιο θέλει να κάνει και με τον Στραματσιόνι. Άρα, προς τι η μουρμούρα κάθε φορά που ο Ιταλός κάνει το 3-4-3 μέσα σε λίγα λεπτά 4-2-3-1 και μετά 3-6-1 με πινελιές από 3-5-2.

Το να κάνει κάποια λάθη τακτικής είναι μέσα στο πρόγραμμα, αλλά τη γενικότερη φιλοσοφία του δεν μπορεί να την ψέξει κανείς. Ένας φανταστικός αναλυτής θα μπορούσε να πει πως έχοντας τόσες απουσίες στα χαφ, θα έπρεπε να έχει επιλέξει ένα σύστημα με λιγότερους μέσους, ένα 4-4-2 για παράδειγμα, ούτως ώστε να υπάρχει μία επιπλέον επιλογή στον πάγκο. Ναι αλλά τότε, θα βλέπαμε έναν τόσο καλό ο Παναθηναϊκό για 70 λεπτά; Δεν είναι μόνο το σκορ, αλλά και η εμφάνιση. Ο ΠΑΟ κυριάρχησε στην Ισπανία. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα όποια λάθη του Ιταλού στο μπολ μαζί με τα ρίσκα που πήρε, τις άδικες αποφάσεις των διαιτητών, τις απουσίες και την αστοχία στις μεγάλες ευκαιρίες, θέματα για τα οποία δεν ευθύνεται.

Έτριβαν τα μάτια τους οι φίλοι του ΠΑΟ στο πρώτο ημίχρονο στο Μπαλαΐδος, τους «έσκασαν» αναμνήσεις από το παρελθόν; Γιατί; Διότι ο Στραματσιόνι έχει μία καλώς εννοούμενη τρέλα. Θυμίζουμε πως και με τον Άγιαξ μπήκε καταπληκτικά ο ΠΑΟ. Μόνο που τότε κράτησε 15 λεπτά και στο Βίγκο με τη Θέλτα 60 η κυριαρχία του. Πρόοδος θα λέγαμε εμείς.

Τι μένει; Πολλή περισσότερη δουλειά μέχρι να βρει χημεία η ομάδα. Δουλειά που απαιτεί 90λεπτα σε συνθήκες αγώνα. Στις προπονήσεις όλες οι ομάδες τεστάρουν άλλα συστήματα, αλλά στον Παναθηναϊκό του Στραματσιόνι η τακτική του «χαμαιλέοντα», της προσαρμογής το εκάστοτε συστήματος στον αντίπαλο, είναι νόμος και κανόνας, άρα η πρόοδος επιτυγχάνεται μόνο μέσα από παιχνίδια

Γνώμη μας είναι πως ο ΠΑΟ στο δεύτερο γύρο θα είναι καλύτερος από ότι στον πρώτο και στόχος της ομάδας θα πρέπει να είναι να μείνει εντός στόχων όσο μοντάρεται. Όσο κι αν ακούγεται δύσκολο, ο Παναθηναϊκός είναι μέσα στο κόλπο της Ευρώπης, ίσως εννέα βαθμοί να του είναι αρκετοί. Στην Ελλάδα είναι σίγουρο ότι θα μείνει ψηλά, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα