“Στρατηγικό λάθος να επέμβουν οι ΗΠΑ στο χάος της Συρίας”

Στρατηγικό λάθος χαρακτηρίζει την επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία, ο Μπαράκ Ομπάμα που εκτίμησε ότι το σημερινό χάος στην εν λόγω  θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε αυτές τις δηλώσεις του από το Περού, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας – Ειρηνικού.

«Δεν είμαι αισιόδοξος για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Συρίας.

Από τη στιγμή που η Ρωσία και το Ιράν πήραν την απόφαση να υποστηρίξουν τον Άσαντ και μια απάνθρωπη επιχείρηση δια αέρος και (να υποστηρίξουν) ουσιαστικά την ειρήνευση του Χαλεπιού άσχετα από πόσοι άμαχοι σκοτώνονται, παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται, σχολεία και νοσοκομεία καταστρέφονται, τότε απέβη πολύ δύσκολο να βρεθεί τρόπος που να μπορεί ακόμα και μια εκπαιδευμένη και δεσμευμένη μετριοπαθής αντιπολίτευση να αντισταθεί για μεγάλα διαστήματα.

Σε αυτό το στάδιο, θα χρειαστούμε μια αλλαγή στον τρόπο που τα βλέπουν αυτά όλες οι πλευρές, για να μπορέσουμε να τερματίσουμε την κατάσταση εκεί πέρα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν εξτρεμιστικές δυνάμεις μέσα και γύρω από τη Συρία διότι θα συνεχίσει να υφίσταται το χάος για αρκετό καιρό ακόμα» υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Όπως είπε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, το θέμα της αμερικανικής ανάμειξης στη Συρία τον βασάνιζε για πέντε χρόνια, ενώ επεσήμανε ότι είχε συμπεράνει πως οι ΗΠΑ δεν είχαν νομικό έρεισμα για την στρατιωτική ανάμειξη της Αμερικής στη Συρία και ότι το να επέμβει θα ήταν «στρατηγικό λάθος», δεδομένης της προσπάθειας να σταθεροποιηθούν το Αφγανιστάν και το Ιράκ και της ανάγκης να καταπολεμηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

Όσον αφορά τη νίκη του Τραμπ ο Ομπάμα, είπε ότι δεν τον ανησυχεί που θα είναι ο τελευταίος πρόεδρος των δημοκρατικών για ένα διάστημα, σημειώνοντας ότι η δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον κέρδισε σε αριθμό ψήφων ενώ τα δικά του ποσοστά δημοτικότητας παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα χρειάζεται να οργανωθεί καλύτερα και να μεταφέρει το μήνυμά του καλύτερα.
«Οι δημοκρατικοί χρειάζεται να πολεμήσουν για τις αξίες των αλλά να δείξουν και προθυμία να συνεργαστούν με την εισερχόμενη κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ » κατέληξε  ο Oμπάμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα