Στρατιωτική σύγκρουση στη Β. Κορέα θα οδηγήσει σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Εφιαλτικές προβλέψεις κάνει η Citigroup που εστιάζει στη διαμάχη ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ και τον πολύ πιθανό πόλεμο που έρχεται.

Το ξέσπασμα στρατιωτικής σύγκρουσης στην Κορεατική Χερσόνησο θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση και θα μπορούσε ίσως να καταλήξει σε παγκόσμιο πόλεμο, σύμφωνα με την κορυφαία, παγκόσμια πολιτική αναλύτρια της αμερικανικής τράπεζας.

Αν και είναι αδύνατο να υπολογίσουμε ακριβώς το μέγεθος του κινδύνου που επιβάλλει η Βόρεια Κορέα, τα παιχνίδια πολέμου που έχουν εκτυλιχθεί σε ολόκληρη την ιστορία δείχνουν τι θα μπορούσε να συμβεί ως συνέπεια, εξήγησε η Tina Fordham, managing director και επικεφαλής παγκόσμια αναλύτρια στην τράπεζα.

«Μια σύγκρουση στην Κορεατική Χερσόνησο δεν ήταν προκαλούσε αναταράξεις μόνο στην περιοχή, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της εγγύησης ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Επομένως θα διεθνοποιούνταν μέσα σε μια νύχτα», διευκρίνισε η ειδικός μιλώντας στο CNBC, στο περιθώριο της Milken Institute Asia Summit στη Σιγκαπούρη.

Παρότι η διάρκεια και το εύρος μιας τέτοιας σύγκρουσης θα ήταν δύσκολο να μετρηθεί, η Βόρεια Κορέα παραμένει τεράστιο ρίσκο, τόνισε η Fordham.

“Είναι μακράν η μεγαλύτερη γεωπολιτική απειλή”

«Είναι μακράν η μεγαλύτερη γεωπολιτική απειλή και μια απειλή που επιπλέον θα επηρέαζε τις αγορές (…) όταν εξετάζουμε τους πολιτικούς κινδύνους, κοιτάμε αν είναι πιθανό να προκαλέσουν ανατάραξη στο πετρέλαιο ή ανατάραξη στην ανάπτυξη. Και στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας, αν συνέβαινε το χειρότερο, θα προκαλούνταν και τα δύο», πρόσθεσε.

Προς το παρόν, η Fordham αρνήθηκε να υπολογίσει πιθανότητες για περαιτέρω εξελίξεις στη Χερσόνησο, δεδομένης της μεταβλητότητας στη μίξη των παραγόντων που παίζουν ρόλο. Ιδιαίτερα, έκανε λόγο για τη δυσκολία πρόβλεψης του τι μπορεί να κάνουν οι δύο ηγέτες της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ.

Όπως συμπλήρωσε, «όχι μόνο ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας αυξάνει τις δομικές, με έξι τη φετινή χρονιά, αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ αλλάζει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας των ΗΠΑ, με έναν τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν».

 

«Η έλλειψη προβλεψιμότητας για τους βασικούς ηγέτες, απλά προσθέτει στις πιθανότητες παρεξηγήσεων και ατυχημάτων, το λιγότερο, και πιθανώς κάτι χειρότερο», προειδοποίησε η αναλύτρια.

 

Σε κάθε περίπτωση, η Fordham επέστησε την προσοχή σχολιάζοντας πως δεν πρέπει να βλέπουμε την έκβαση ως «διττή»: «Οι επενδυτές τείνουν να βλέπουν το αποτέλεσμα ως ‘’είτε θα υπάρξει σύγκρουση, είτε όχι’’», εξήγησε και κατέληξε λέγοντας πως θα μπορούσαν να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις κάπου μεταξύ των άκρων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα