Στρατοί και μνηστήρες για τον θρόνο της ΔΗ.ΣΥ.

«Είμαστε δύο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς…» λένε οι υπέροχοι στίχοι του Μίκη Θεοδωράκη στο ομώνυμο τραγούδι και ταιριάζουν γάντι με τον αριθμό των υποψηφίων για την αρχηγία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που προετοιμάζονται για τις εκλογές του Οκτωβρίου.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Καλά-καλά δεν έχουν δώσει απάντηση το Ποτάμι, η Ώρα Αποφάσεων, οι ΜΕΤΑρυθμιστές του Λυκούδη κι όμως οι επίδοξοι αρχηγοί ήδη σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους. Και σύμφωνα με όσα διαρρέουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη πέραν της Φώφης Γεννηματά, είναι αρκετοί από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι πλέον δεν κρύβουν τις ηγετικές του φιλοδοξίες. Όχι για το ΠΑΣΟΚ, αλλά περισσότερο για την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι η Φ. Γεννηματά προσπαθεί να αποτρέψει άλλες υποψηφιότητες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως λένε οι συνεργάτες της «όποιος θέλει να θέσει υποψηφιότητα για την Δημοκρατική Συμπαράταξη  θα πρέπει να το έχει ανακοινώσει πριν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ». Και το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι προγραμματισμένο για το τέλος Σεπτεμβρίου, το πολύ μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Με αυτό το τρυκ στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το σώμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ θα «αναγκάσει» τους άλλους υποψήφιους από το ίδιο χώρο να αποσυρθούν προς όφελος της Φ. Γεννηματά.

Φυσικά και ο πιο αδαής καταλαβαίνει πως ο τρόπος που θα «αναγκαστούν» σε… απόσυρση οι μνηστήρες δεν θα είναι και ο πλέον δημοκρατικός. Βέβαια οι συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι από όλες τις υποψηφιότητες πιο επικίνδυνη θα είναι αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη και επί της ουσίας αυτή θέλουν να αποφύγουν.

 

«Πολεμικές» ετοιμασίες

Το σίγουρο, πάντως είναι, ότι οι «μνηστήρες» ετοιμάζουν τους  «στρατούς» τους, οι οποίοι θα κληθούν να τους υποστηρίξουν και να φέρουν ψήφους. Αναμφίβολα το μεγάλο φαβορί είναι η Φ. Γεννηματά. Προέρχεται από το μεγαλύτερο σε ισχύ κόμμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το ΠΑΣΟΚ, είναι σαφώς πιο οργανωμένη η βάση και ποντάρει αφενός μεν στους κομματικούς μηχανισμούς, αλλά και το βαρύ επώνυμο.

Σίγουρος αντίπαλος της κ. Γεννηματά θα είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. κατά κόρον έχει αναφερθεί στην υποψηφιότητα σε όλες του τις συνεντεύξεις από τότε που τέθηκε το θέμα. Προς ώρας τηρεί σιγή ιχθύος και όπως διαρρέουν από την Αγίου Κωνσταντίνου έχει επιλέξει αυτή την εποχή να ρίξει το βάρος του στη διεκδίκηση του να προχωρήσουν σε ένα ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, όπως ζητούσε από την αρχή, και του να προηγηθεί της εκλογής αρχηγού από τη βάση, το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα. Στην περίπτωση που επιλεγεί να προηγηθεί η εκλογή αρχηγού, θα επιμείνει στην εναλλακτική του πρόταση να στηθεί διπλή κάλπη, προκειμένου να αποφασίσει η βάση του χώρου και για τον χαρακτήρα του νέου φορέα. Εφόσον αυτές οι θέσεις, υιοθετηθούν, κόντρα στην πρόταση για πολυκομματικό ομοσπονδιακό φορέα, θεωρείται αρκετά πιθανό να είναι και εκείνος υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής, κάτι πάντως που θα το ξεκαθαρίσει ο ίδιος όταν κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

 

Η περίπτωση Ανδρουλάκη…
Μέσα στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την αρχηγία του νέου φορέα και ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, που έχει διαφωνήσει ανοιχτά με την πρόταση Γεννηματά να προηγηθεί του ιδρυτικού συνεδρίου η διαδικασία εκλογής αρχηγού. Ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, πλην όμως συνεργάτες και πολιτικοί  του φίλοι επιμένουν στην ανάγκη για ανανέωση και σε επίπεδο προσώπων πέραν αυτού των συμβόλων, του εισηγούνται να βάλει υποψηφιότητα.
…και οι λοιπές «δημοκρατικές δυνάμεις»

Ιδιαίτερη ανταπόκριση βρήκαν τα όσα είπε, για την ανάγκη κατάργησης του υπερταμείου και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, στην ομιλία του στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Γιάννης Μανιάτης, το όνομα του οποίου άρχισε να «παίζει» για υποψηφιότητα ενόψει της διαδικασίας εκλογής αρχηγού, αμέσως μετά. Ο κ. Μανιάτης πρέπει να τονιστεί ότι ήταν από τους πιονέρους του νέου φορέα και έχει λάβει μέρος σε όλες τις συζητήσεις με κόμματα και κινήσεις του χώρου.
Έντονα ακούγεται εσχάτως για τη θέση του υποψήφιου αρχηγού και το όνομα του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Παπανδρέου, του Παύλου Γερουλάνου, που επιμένει πάντως να μιλά με αφετηρία το ΠΑΣΟΚ, για το όραμα του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και την ανάγκη αυτό να μετουσιωθεί σε πολιτική πρόταση που θα αφορά ξανά κάθε Έλληνα. Ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και πιθανόν δεν θα το κάνει άμεσα, ωστόσο πολλοί από εκείνους που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, είναι έτοιμοι να στοιχηθούν πίσω του.

Αναμφίβολα το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο ίδιος στους συνομιλητές του ισχυρίζεται πως δεν τον ενδιαφέρει και απλά θα βρίσκεται στις επάλξεις ως απλός στρατιώτης. Όμως στο πρόσφατο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. η αποδοχή του ήταν εντυπωσιακή, ενώ δεν ήταν λίγοι που ενοχλήθηκαν από τις ιαχές των υποστηρικτών του. Πάντως κάποιοι εκ των συνεργατών του δεν κρύβουν πως “τώρα ήρθε η ώρα για την δικαίωση του Γιώργου“.

Βέβαια όλα αυτά τα σενάρια είναι πιθανόν να διαφοροποιηθούν εάν τελικά ευοδωθεί η συνεργασία με το Ποτάμι και την Ώρα Αποφάσεων. Ειδικά εάν γίνουν και αλλαγές στην διαδικασία, όπως άφησε ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο η ίδια η κ. Γεννηματά, προκειμένου να πείσει τον Σταύρο Θεοδωράκη.

 

Το «δώρο» του  Άκη

Πέραν των σεναρίων που λογικά συζητούνται, αυτό που έκανε τους ιθύνοντες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να νιώσουν ακόμη καλύτερα ήταν η τηλεοπτική συνέντευξη του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο καταδικασμένος για μίζες πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσε το καλύτερο… δώρο για την ΔΗ.ΣΥ., καθώς τονίζοντας με έμφαση ότι «ψήφισε και στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ» διώχνει από την ΔΗ.ΣΥ. την σκιά του.

Όπως λένε στην Χαριλάου Τρικούπη δικαίωσε τις αποφάσεις των Γιώργου Παπανδρέου, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώφης Γεννηματά, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε να έχει σχέση μαζί του ούτε με την «ομάδα Άκη» και το έκαναν πράξη. Υπέδειξαν με τη στάση τους ότι οι αντιλήψεις και η συμπεριφορά του πρώην Νο2 στο ΠΑΣΟΚ και των δικών του, δεν εκφράζουν πια το κόμμα.

Επίσης με βάση τα όσα είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ακυρώνει πλήρως το επιχείρημα όσων καταλογίζουν σήμερα στη Φ. Γεννηματά και τους υπόλοιπους στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι επιδιώκουν να αναστήσουν με άλλο μανδύα το παλιό ΠΑΣΟΚ και να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα