“Στόχος μας η καθολική και ισότιμη φροντίδα όλων των πολιτών”

Προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας είναι η καθολική και ισότιμη φροντίδα όλων των πολιτών και η βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας δήλωσε ο Ανδρέας Ξάνθος, μιλώντας στο Αθηναϊκό ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο αρμόδιος υπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και αποκάλυψε ότι συμφωνήθηκε μια πρώτη δέσμη μέτρων επείγοντος χαρακτήρα, που αφορούν τα κριτήρια εισόδου στη θετική λίστα καινοτόμων ακριβών φαρμάκων και τα θετικά κίνητρα στην προώθηση των γενοσήμων.

Ο κ. Ξανθός προσέθεσε ότι τα μέτρα αυτά θα νομοθετηθούν σύντομα μαζί με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.

Αναφερόμενος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία, είπε πως στην αρχική φάση θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους -το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο -και θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη περίπου 240 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε περισσότερες από 60 αστικές περιοχές της χώρας, στελεχωμένων με πάνω από 3.000 γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και επισκέπτες υγείας.

Ακόμη ο Α. Ξανθός επισήμανε ότι η αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2017-2018 για τις λοιπές παροχές υγείας, καθώς και η αύξηση του ορίου του claw back για τα νοσοκομειακά φάρμακα ήταν αίτημα του υπουργείου Υγείας, βασισμένο στις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η κάλυψη των ανασφάλιστων και η υγειονομική φροντίδα των προσφύγων, και δεν έρχεται σε αντίθεση με τα διαρθρωτικά μέτρα ελέγχου της ζήτησης υπηρεσιών υγείας, αλλά αποτελεί μια θετική εξέλιξη στη διαπραγμάτευση στην οποία συνέβαλαν τα στελέχη του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα