“Στόχος μου να πιάσω τους ανέντιμους πλούσιους”

Συνέντευξη στους “Νew York Times” παραχώρησε ο Παναγιώτης Νικολούδης.   Ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς αναφέρθηκε ξανά στη φοροδιαφυγή, στη διαφθορά και στη καταπολέμηση του παράνομου πλουτισμού των ήδη πλουσίων που είναι στην κορυφή της ατζέντας και τόνισε πως στόχος του είναι οι ολιγάρχες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι περιπτώσεις με τις οποίες έχει έρθει αντιμέτωπος είναι ενδεικτικές: υπήρχε ένας άνθρωπος που ζητούσε επίδομα ανεργίας και δήλωνε μηδενικό εισόδημα, τη στιγμή που είχε 300.000 ευρώ εκτός τραπεζικών λογαριασμών. Ένας άλλος δήλωνε εισόδημα 15.000 ευρώ, αλλά τελικά βρέθηκε να έχει περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε διάφορους λογαριασμούς».

Κατά τον κ. Νικολούδη υπάρχουν άνθρωποι που προκάλεσαν ζημιά στο ελληνικό κράτος από τη στιγμή που δεν κατέβαλαν τους φόρους τους, τη στιγμή που οι περισσότεροι στραγγαλίζονταν από την καταβολή φόρων.

Λέει χαρακτηριστικά: «Δεν έχω τίποτα εναντίον των πλουσίων ανθρώπων. Είμαι εναντίον των ανέντιμων πλούσιους ανθρώπους. Και είμαι εδώ για να τους πιάσω».

Όπως αναφέρει το άρθρο, «η Ελλάδα για χρόνια είχε προσπαθήσει να επιτεθεί στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή: από τον μικρό ιδιοκτήτη ταβέρνας, έως τον ισχυρό ολιγάρχη της χώρας. Τώρα, είναι η σειρά του Αλέξη Τσίπρα να διακηρύξει την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων. Κατά τον κ. Νικολούδη το πλεονέκτημα του Τσίπρα και της κυβέρνησης είναι ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ στην εξουσία και επομένως δεν έχει σχέση με συμφέροντα».

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, κατά τον κ. Νικολούδη, είναι να καταβληθούν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αναδιαμόρφωση του συστήματος στο οποίο μέχρι τώρα οι Έλληνες μεγιστάνες κυριαρχούσαν στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας και πολλές φορές με σκοτεινές επιχειρηματικές πρακτικές. Το σημείο εκκίνησης θα είναι η είσπραξη των φόρων, έτσι ώστε να διαφανεί πως η Ελλάδα είναι μια χώρα δικαίου. «Ο 65χρονος Νικολούδης είναι ο άνθρωπος κλειδί σε αυτή την εκστρατεία καθαρισμού», σημειώνει η εφημερίδα.

«Γνώστης του αντικειμένου, ο κ. Νικολούδης, ως πρώην εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελλάδας, έχει διαχειριστεί επί δεκαετίες υποθέσεις που είχαν να κάνουν με ξέπλυμα χρήματος, λαθρεμπόριο πετρελαίου και διεφθαρμένων συμβάσεων. Αυτό που σκοπεύει να κάνει είναι να ρίξει το βλέμμα του στους ολιγάρχες. Προς το πάρον, πάντως, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στη φοροδιαφυγή που φτάνει στα 76 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ελπίδα είναι ότι από τους 3.500 ελέγχους που έχει στα χέρια του (ύψους επτά δισεκατομμύρια ευρώ) θα καταφέρει το κράτος να συλλέξει, μέχρι το καλοκαίρι, περίπου 2,5 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν άλλες 22.000 περιπτώσεις, πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα μελετηθούν άμεσα», σημειώνουν οι NYT.

Και συνεχίζει:

Το πρόβλημα είναι ότι μεγάλο μέρος του αδήλωτου πλούτου βρίσκεται εκτός Ελλάδας, κυρίως σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, στους οποίους το κράτος δεν έχει πρόσβαση. Η περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ είναι ενδεικτική.

Η εφημερίδα θυμίζει πως ο κ. Νικολούδης βοήθησε στη δίωξη της υπόθεσης Λαυρεντιάδη που είχε κατηγορηθεί για απάτη και φοροδιαφυγή. «Ήταν σαν το Κουτί της Πανδώρας», λέει τώρα και συμπληρώνει πως ο συγκεκριμένος δεν είναι ο μοναδικός μεγιστάνας που μετέχει σε μια κλειστή κάστα ανθρώπων που απλώνουν τα πλοκάμια τους σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Άλλος στόχος του είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, κάτι που έχει επισημάνει και ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Επ’ αυτού, πάλι η εφημερίδα, υπενθυμίζει την περίπτωση της ΕΤΕΚΑ και του Γιώργου Σπανού που είχε συλληφθεί με την κατηγορία ότι μετείχε σε κύκλωμα λαθρεμπορίου καυσίμων.

Ο κ. Νικολούδης λέει πως δεν είναι θαυματοποιός και ότι είναι φρόνιμο να παραμείνουν όλοι ρεαλιστές. «Εάν δουν οι άνθρωποι πως είμαι καθαρός και ο πρωθυπουργός είναι καθαρός και οι ανέντιμοι μπουν στη φυλακή, τότε θα μπορέσουμε να εμπνεύσουμε μια αλλαγή στην ελληνική κοινωνία. Προτεραιότητά μας είναι να συλλέξουμε περισσότερα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα