Στόχος του Ρατς οι τίτλοι και ο… Ολυμπιακός!

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Ρουμάνος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Ραζβάν Ρατς, ο οποίος μίλησε για τους τίτλους που ήρθε να κατακτήσει και για τον… Ολυμπιακό, τον οποίο πρέπει να ρίξουν από την κορυφή!

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο 33άχρονος αριστερός μπακ του «Δικέφαλου του Βορρά»:
«Είναι δεδομένο ότι στις συζητήσεις με τον πρόεδρο, είχα πολλές ερωτήσεις και πήρα σε όλες τις απαντήσεις που ήθελα. Σε καμιά περίπτωση δεν είχα στο μυαλό μου κάτι άλλο πέρα από το να αρχίσω να δουλεύω αφού η ομάδα μου έδωσε κίνητρο από την πρώτη στιγμή. Αυτό που σκεφτόμουν και τότε που συζητούσα αλλά και τώρα είναι ότι πρέπει να πετύχω στον ΠΑΟΚ και να τον βοηθήσω. Υπήρχαν πράγματα που δεν μπορώ όμως και δεν χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες αναφορικά με το συμβόλαιό μου και την καθυστέρηση που παρουσιάστηκε για τις υπογραφές. Η ουσία είναι ότι είχαμε μια προφορική συμφωνία από την αρχή απλά έπρεπε να λύσουν κάποια θέματα οι δικηγόροι μεταξύ μας.

Ήρθα στον ΠΑΟΚ γιατί είναι ομάδα που μου δίνει την ευκαιρία και να διεκδικήσω αλλά και να κατακτήσω τίτλους. Όταν ήμουν στην Γουέστ Χαμ ήταν ξεκάθαρο πως δε θα μπορούσα να παλέψω για έναν τίτλο και το ίδιο ακριβώς συνέβη και στην Ράγιο Βαγιεκάνο. Εκεί δεν είναι οι στόχοι μιας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό. Εδώ τώρα μου δίνεται η ευκαιρία να διεκδικήσω τίτλο και αυτό ήταν το τεράστιο κίνητρο για μένα να υπογράψω στον ΠΑΟΚ. Είμαι πεινασμένος ακόμη για τίτλους και γι’ αυτό ήρθα και για αυτό περιμένω να αρχίσουν τα επίσημα παιχνίδια.

Είναι σίγουρα ένα επιπλέον κίνητρο να αποτελείς παράδειγμα για τους νεαρότερους παίκτες, αλλά θέλω να σημειώσω κάτι. Είμαι 33 χρονών, αλλά δεν είμαι και… γέρος. Για μένα είναι μια νέα αρχή στην καριέρα μου και έτσι το βλέπω. Φυσικά και η εμπειρία μου μπορεί να βοηθήσει τα νέα παιδιά και θα κάνω ότι μπορώ προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος μου είναι η ομάδα να νικά και να πετυχαίνει τους στόχους τους. Αλλά μπορώ να σας πω ξεκάθαρα ότι στόχος μου δεν είναι να μείνω μόνο για δυο χρόνια στην ομάδα μου. Η καριέρα μου δε θα τελειώσει τόσο σύντομα να είστε σίγουροι για αυτό. Θέλω να μείνω εδώ περισσότερο από δυο χρόνια και μετά από μια τετραετία είμαι βέβαιος ότι θα παραμείνω “fit”. Θα το αποδείξω στα σίγουρα. Το ότι είμαι ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης αυτή τη στιγμή δεν σημαίνει πως είμαι και ο πιο… κουρασμένος.

Είμαι εδώ όχι για να αποδείξω ότι είμαι καλύτερος από κάποιον προκάτοχο μου. Είμαι εδώ γιατί ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα. Δεν με ενδιαφέρει ποιος έπαιζε στη θέση μου. Είμαι εδώ για να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. Είμαι μαχητής και προσπαθώ να αποδείξω ότι είμαι καλός παίκτης. Πρώτα από όλα αυτό θέλω να το αποδείξω πρώτα στον εαυτό μου και αυτό θα γίνει μόνο αν βοηθήσω τον ΠΑΟΚ να πάρει τίτλους”.

Φυσικά το γνωρίζω πως ο Ολυμπιακός είναι η πιο δυνατή ομάδα, αλλά ήρθα εδώ για να βάλω με τον ΠΑΟΚ ένα τέλος σε αυτή την κυριαρχία του. Να πάρει ένα τέλος αυτή η ιστορία. Είμαι εδώ ώστε μαζί με την ομάδα να πάρουμε το πρωτάθλημα. Μας ενδιαφέρει και το κύπελλο και η καλή πορεία στην Ευρώπη αλλά στόχος είναι ο τίτλος. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος, το επαναλαμβάνω σε αυτό που συμβαίνει με τον Ολυμπιακό. Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι το πρωτάθλημα είναι δικό μας αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να κερδίσουμε και να ξέρει ο Ολυμπιακός ότι απέναντι του πλέον έχει έναν ισχυρό αντίπαλο. Ναι, είμαστε μια νεανική ομάδα, θεωρητικά δεν έχουμε πολλές πιθανότητες για το πρωτάθλημα αλλά ένα είναι βέβαιο: θα δημιουργήσουμε προβλήματα στον Ολυμπιακό και αυτό θα γίνει μόνο μέσα από τις δικές μας νίκες.
Όταν έφυγα από τη Σαχτάρ και πήγα στη Γουέστ Χαμ, το έκανα εν γνώσει μου, αφού η Γουέστ Χαμ δεν ήταν ομάδα που διεκδικεί τίτλους. Αλλά ήταν ένα όνειρο μου να παίξω στην Αγγλία. Εκεί κάθε ματς στο πρωτάθλημα, είναι αγώνας επιπέδου Champions League. Αυτό ήθελα να βιώσω. Να ζήσω το αγγλικό ποδόσφαιρο. Είχα τρία χρόνια συμβόλαιο αλλά συνέβησαν πολλά και δεν είναι της παρούσης να τα αναλύσω. Έλυσα το συμβόλαιο μου στις 31 Γενάρη. Τελευταία μέρα των μεταγραφών. Έτσι πήγα στην Ράγιο Βαγιεκάνο. Όταν πήγα εκεί ήταν στην 19η θέση. Μαζί με άλλους παίκτες, κάναμε καλή πορεία και τερματίσαμε στην 10η θέση.

Το ότι είμαστε νέα ομάδα δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κερδίσουμε ή δεν μπορούμε να είμαστε καλύτερη ομάδα από αυτήν που υπήρχε πέρσι χωρίς να θέλω να μειώσω τα παιδιά που έπαιζαν. Είμαστε νέοι στην ομάδα, μπορούμε να αποδείξουμε ότι είμαστε και οι καλύτεροι.

Έχω καλές σχέσεις με όλους όσους βρίσκονται εδώ μέχρι και τον τελευταίο άνθρωπο της αποστολής. Υπάρχει σεβασμός και πολύ καλές σχέσεις με όλους. Φυσικά άλλο είναι το επίπεδο των σχέσεων με πρόεδρο και προπονητή σε σχέση με την παρέα που κάνω με τους παίκτες. Αισθάνομαι καλοδεχούμενος και αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα. Κυρίως όμως θέλω να έχω καλές σχέσεις και με τον κόσμο. Να τον σέβομαι και αυτό θα το κάνω αν τα δίνω όλα μέσα στο γήπεδο. Θέλω να είναι κοντά μας.

Το σίγουρο είναι ότι δουλεύουμε σκληρά. Όπως και το ότι προσπαθούμε και το έχουμε καταφέρει να είμαστε οικογένεια και ο ένας να βοηθά τον άλλο. Η δουλειά μας θα καρποφορήσει και αυτό θα το δείτε στο πρώτο επίσημο ματς. Τότε όλοι θα δείτε ότι η δουλειά που κάνουμε αυτές τις μέρες είναι άκρως σημαντική.

Υπάρχουν πολλοί παίκτες με ποιότητα στην Ουκρανία και σε ότι αφορά αυτούς που αγωνίζονται στις τρεις, τέσσερις κορυφαίες ομάδες είναι και οι ακριβοί. Δεν μπορώ να πω ότι όλοι οι παίκτες είναι ποιοτικοί. Υπάρχουν όμως παίκτες με ποιότητα. Είναι καλή αγορά για να πάρεις παίκτη αλλά το πιο σημαντικό είναι να επιλέξεις εκείνους που θα μπορέσουν να ενσωματωθούν στην φιλοσοφία της ομάδας και να ταιριάξουν σε αυτήν.

Λέω πως θέλω να ολοκληρώσω την καριέρα μου στον ΠΑΟΚ, γιατί πολύ απλά εδώ στον ένιωσα καλοδεχούμενος. Θέλω να έχω μια καλή πορεία στην ομάδα και να μείνω χρόνια. Πράγματι στην Σαχτάρ πέρασα πολλά χρόνια, πήρα τίτλους. Αλλά κανείς δεν ξέρει τι σου προδικάζει το μέλλον. Για παράδειγμα μπορεί να μείνω εδώ στον ΠΑΟΚ και από άλλη θέση μετά το τέλος της καριέρας μου. Μπορώ να πάω και στην Σαχτάρ από άλλο πόστο όταν τελειώσω το ποδόσφαιρο. Μην ξεχνάτε ότι στα 35 μου και αν δεν μείνω στον ΠΑΟΚ, μπορεί και η Σαχτάρ να χτίζει μια νεανική ομάδα και ίσως να μην με χρειάζεται σε εκείνη την ηλικία.

Πρώτα απ’ όλα αρχηγός δεν είναι αυτός που φορά το περιβραχιόνιο. Δεν είναι δηλαδή μόνο αυτό που πρέπει να σε κάνει να ξεχωρίζεις. Πρέπει να είσαι αρχηγός και μέσα στον αγωνιστικό χώρο και έξω από αυτόν. Να είσαι δηλαδή ένα παράδειγμα για όλους και υποδειγματικός στην συμπεριφορά σου. Ήμουν για αρκετά χρόνια αρχηγός στην Εθνική Ρουμανίας και επομένως γνωρίζω τις ευθύνες. Υπάρχουν φυσικά παίκτες του ΠΑΟΚ που είναι πιο πολλά χρόνια στην ομάδα. Εγώ αν μου ζητηθεί θα πρέπει να αποδείξω με την συμπεριφορά μου ότι αξίζω αυτή τη θέση.

Εκεί είναι το σπίτι μου αλλά και η οικογένειά μου. Έχω παντρευτεί Ουκρανίδα, εκεί γεννήθηκε το παιδί μας, Έχω πολλούς φίλους και σίγουρα το μυαλό μου είναι και εκεί. Είναι κρίμα να πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι και να υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα για το τι μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να έρθει η ειρήνη να φτιάξουν τα πράγματα και να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Είναι ότι χειρότερο για κάθε άνθρωπο να μην γνωρίζει τι μπορεί να του συμβεί ανά πάσα στιγμή».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα