Συγκεντρώσεις κατά Τραμπ σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον – “Δε φοβόμαστε το μέλλον”

Ταραχές σημειώθηκαν σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον σε διαδηλώσεις κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενώ  αστυνομικοί  ψέκασαν με σπρέι πιπεριού διαδηλωτές.

Ένα μεγάλο πλήθος αντιπάλων του εκλεγμένου προέδρου συγκεντρώθηκαν έξω απ’ το National Press Club, όπου γιόρταζαν την είσοδο του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο οπαδοί του ακροδεξιού ‘alt-right’ ενώ χιλιάδες κόσμος συγκεντρώθηκε μπροστά στο ξενοδοχείο (Trump International Hotel)

Στη διαδήλωση αυτή συμμετείχαν πολιτικοί, ακτιβιστές, αλλά και διασημότητες. Μεταξύ αυτών κι ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο, αλλά κι ο ηθοποιός Άλεκ Μπόλντουιν που πρωταγωνιστεί σε παρωδία για τον Ντόναλντ Τραμπ στο τηλεοπτικό σόου “Saturday Night Live.”

“Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να ελέγχει την Ουάσιγκτον, αλλά εμείς ελέγχουμε τη μοίρα μας ως Αμερικανοί. Δε φοβόμαστε το μέλλον. Πιστεύουμε ότι το μέλλον θα είναι λαμπερό, εάν ακουστεί η φωνή των ανθρώπων,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ντε Μπλάζιο.


Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν το δρόμο έξω απ’ το κλαμπ )National Press Club) κρατώντας στα χέρια πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα.

Ένας οπαδός του δισεκατομμυριούχου Ρεπουμπλικανού που βρέθηκε στην περιοχή, αλλά δεν πήγε στην εκδήλωση των ακροδεξιών, λέει ότι οι διαδηλωτές ήταν βίαιο κι ότι ένας εξ’ αυτών του επιτέθηκε μ’ ένα κοντάρι

«Φορούσα ένα καπέλο με το σύνθημα “να ξανακάνουμε μεγάλη την Αμερική» κι ήρθε ένας λευκός άνδρας πίσω μου και με χτύπησε μ’ ένα κοντάρι. Για ένα λεπτό έχασα τις αισθήσεις μου», δήλωσε ο Τζέημς Ώλσαπ. «Πριν καλά καλά καταλάβω τι συμβαίνει έτρεχε αίμα απ’ το κεφάλι μου και λέκιασε το καπέλο μου»

Ο ηλικίας 21 ετών νεαρών ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Facebook αυτή τη φωτογραφία που τον δείχνει καθισμένο στο έδαφος να δείχνει στο φακό το ματωμένο χέρι του, αν και δεν διακρίνεται το τραύμα στο κεφάλι του.

Αλλά οι διαδηλωτές διαψεύδουν τις κατηγορίες ότι πρωτοστάτησαν σε ταραχές. Σε βίντεο που τράβηξαν κάποιοι απ’ αυτούς φαίνεται να δέχονται επίθεση από οπαδούς του εκλεγμένου προέδρου.

Δυνάμεις καταστολής της αστυνομίας που ήταν στην περιοχή άρχισαν να ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού το πλήθος καθώς οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση της ακροδεξιάς δέχονταν βροχή από σκουπίδια, σύμφωνα με την Washington Post.

ιλώντας στο CNN ο 26χρονος Σάρκο Σαρκόντι, ένας απ’ τους διαδηλωτές, είπε ότι τα χθεσινά συμβάντα είναι μια ένδειξη αυτού που θα ακολουθήσει την επόμενη τετραετία. «Όλο αυτό γίνεται για να κινητοποιηθεί ο κόσμος ώστε να είμαστε έτοιμοι για τα σκ…ά που μας έρχονται με τον Τραμπ, τον Πενς (αντιπρόεδρο) και το καθεστώς τους. Δεν χρειαζόμαστε το όραμα της alt-right γι’ αυτή τη χώρα. Βρίσκομαι εδώ γιατί θέλω να μετάσχω στις αντιστασιακές δράσεις αυτής της εβδομάδες κι ολόκληρης της τετραετίας.»

Οι διαδηλωτές πρόβαλαν νωρίτερα στους τοίχους συνθήματα όπως «Παραπέμψτε τον Πρόεδρο-Αρπακτικό» και «Κομπάζει που χουφτώνει γυναίκες στα γεννητικά τους όργανα». Σε φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται κάποιοι διαδηλωτές να καίνε αφίσες και καπέλα με το όνομα του Τραμπ. Η αστυνομία είπε ότι δεν προέβη σε συλλήψεις.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα