“Συμφωνία έως τις 9 Νοεμβρίου με την Ελλάδα για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων”

Έως τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα  στην Ελλάδα και τους εκπροσώπους των Θεσμών,  δήλωσε  ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ.

«Ελπίζω ότι έως τη Δευτέρα θα επέλθει η συμφωνία όσον αφορά στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων του πρώτου πακέτου» δήλωσε ο αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι το πρώτο μεγάλο πολιτικό τεστ της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι ελληνικές Αρχές και οι θεσμοί έχουν καθυστερήσει όσον αφορά στην εφαρμογή του πρώτου πακέτου μεταρρυθμίσεων, ωστόσο ανέφερε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά χρειάζεται να επιταχύνουμε».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι στη συνέχεια θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, το οποίο συνδέεται με την υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε ότι τα σημαντικότερα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι οι πλειστηριασμοί, ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και οι κατώτατες τιμές στα γενόσημα φάρμακα.

Για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε ότι τα 10 δισ. ευρώ που ήδη βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του ESM για αυτόν τον σκοπό είναι επαρκή. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα χρειαστούν τα επιπλέον 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες που προέβλεπε η συμφωνία της 14ης Αυγούστου.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι για να εκταμιευθούν τα 10 δισ. για τις τράπεζες θα πρέπει προηγουμένως να έχουν υλοποιηθεί τα δύο πακέτα προαπαιτούμενων. Αυτό σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δεν αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, εξήγησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι είναι προς όφελος όλων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα