Συμφωνία Αναστασιάδη – Μπάιντεν για «νέα ώθηση στις συνομιλίες για το Κυπριακό»

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα του για αναβάθμιση της αμερικανικής εμπλοκής με στόχο μία δίκαιη λύση στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε την εκτίμησή του για την Κύπρο ως ένα ισχυρό εταίρο για τη στήριξη των διεθνών προσπαθειών, για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο αντιπρόεδρος επιβεβαίωσε επίσης την μακροχρόνια δέσμευση των ΗΠΑ για την επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και προσβλέπει στην έναρξη ενός νέου γύρου εντατικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι μια νέα ώθηση στις συνομιλίες είναι απαραίτητη».

Οπως έγινε γνωστό, εκτός από το Κυπριακό, συζητήθηκαν θέματα ενέργειας σε σχέση με τη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Μάλιστα, κυπριακές διπλωματικές πηγές αναφέρουν, πως ο αμερικανός αντιπρόεδρος επανέλαβε πως η Κύπρος έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει τη δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη. Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε την πρόταση για την Αμμόχωστο, ζήτησε την στήριξη των ΗΠΑ και ανέφερε πως θα πρέπει να προηγηθεί σωστή προετοιμασία των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα