«Συμφωνία, ειδάλλως το 80% θα οδηγηθεί κάτω από τα όρια της φτώχειας»

Σε δραματικούς τόνους ήταν η ομιλία του Κωνσταντίνου Μίχαλου Athens Investment Forum που διοργανώνει η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές και  ζήτησε συμφωνία όσον το δυνατόν πιο σύντομα αφού σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε «μία ρήξη θα οδηγούσε το 80% των Ελλήνων κάτω από τα όρια της φτώχειας».

 Απαιτείται συμφωνία και έντιμος συμβιβασμός το συντομότερο δυνατόν, που θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της χώρας τα επόμενα 2-3 χρόνια, τόνισε αρχικά Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σήμερα στο Athens Investment Forum που διοργανώνει η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών.

Ο κ. Μίχαλος προειδοποίησε για κίνδυνο ξαφνικού θανάτου χιλιάδων επιχειρήσεων αν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ζητάμε, είπε, συμβιβασμό και όχι ρήξη που θα οδηγούσε το 80% των Ελλήνων κάτω από το όριο της φτώχειας, ελλείψεις σε φάρμακα και καύσιμα και θα καθιστούσε την Ελλάδα Βενεζουέλα της Ευρώπης ενώ κάλεσε τους εταίρους να αντιμετωπίσουν πιο ορθολογικά την ελληνική κρίση.

“Δεν έχουμε τετραετία μπροστά μας, έχουμε το σήμερα και το αύριο” επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για σταθερό φορολογικό και αδειοδοτικό πλαίσιο, σταθερότητα στις χρήσεις γης και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, τα οποία, όπως είπε, αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Απέδωσε, δε, τα προβλήματα της χώρας όχι στους “εχθρούς εξ εσπερίας” αλλά σε λάθη που έγιναν εσωτερικά τα τελευταία 60 χρόνια.

Συγκεκριμένα στο εύκολο χρήμα που κατά τη δεκαετία του ’60 προερχόταν από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, αργότερα από τη ληστρική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και στη συνέχεια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που από ευλογία έγιναν κατάρα. “Έπεσε” είπε “χρήμα που δεν το αξίζαμε. Κάποιοι πλούτιζαν, χωρίς να παράγουν προϊόντα ή υπηρεσίες”.

Να δοθούν γενναίες αυξήσεις μισθών με αξιοκρατικά κριτήρια και περισσότερες αρμοδιότητες στους δημοσίους υπαλλήλους, ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών Παναγιώτης Δράκος.

Επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις δεν ζητούν κίνητρα και φοροαπαλλαγές, αλλά σταθερό φορολογικό σύστημα που να “κλειδώνει” τουλάχιστον για τις νέες επενδύσεις και τόνισε ότι τα αποτελέσματα του 2014 πολλών εταιριών είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με το 2013. Η ανάπτυξη πλησιάζει, σημείωσε, όμως δεν θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο ποιοί κλάδοι θα αναπτυχθούν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα