Συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για εξομάλυνση των σχέσεων

Τα «βρήκαν» ΗΠΑ και Τουρκία. Προς εξομάλυνση των σχέσεων οδεύουν οι δύο χώρες όπως είπαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών Ρεξ Τίλερσον και Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι συμφωνήθηκε “να αποκατασταθούν μηχανισμοί” ώστε να επιλύσουν τα ανοιχτά ζητήματα, ενώ έγινε γνωστό ότι στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού θα πραγματοποιηθεί μία πρώτη συνάντηση εντός του Μαρτίου.

“Η σχέση μας είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερα πολύτιμη για εμάς και για τον τουρκικό λαό.

Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει. Δεν θα δράσουμε μόνοι πια, πράττοντας διαφορετικά εμείς και η Τουρκία. Θα προχωρήσουμε μαζί για να ηττηθεί η ISIS και να τελειώσει ο πόλεμος στην Συρία.

Διαθέτουμε καλό μηχανισμό ώστε να το πετύχουμε. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως. Η κατάσταση είναι σοβαρή στη Συρία και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε μαζί”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τίλερσον.

Ο Τίλερσον πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να ασφαλίσει τα σύνορά της και σημείωσε ότι τα όπλα που παρέχουν στους αντικαθεστωτικούς της Συρίας θα περιοριστούν.

Από την πλευρά του, ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε: “Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Κούρδοι της Συρίας (YPG) θα αποσυρθούν στα ανατολικά του Ευφράτη. Πρέπει πρώτα η YPG να εγκαταλείψει την Μανμπίτζ. Αυτή είναι μία υπόσχεση που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία.”

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι οι αμερικανικές υποσχέσεις που δόθηκαν το 2016 στην Τουρκία “δεν εκπληρώθηκαν”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα