Συμφωνία περιμένει το «έξυπνο χρήμα» για να κάνει… απόβαση!

Αυξημένο ενδιαφέρον από ξένα funds να… αποβιβαστούν στην Ελλάδα και να ανοίξουν γραφεία προκειμένου να δραστηριοποιηθούν ενεργά στη χώρα μας διαπιστώνει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Την παραπάνω εκτίμησή της την εξέφρασε η κ. Σακελλαρίδη κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε συνέδριο του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, λέγοντας συγκεκριμένα ότι τα ενδιαφερόμενα funds ευελπιστούν να καλύψουν το κενό που έχουν αφήσει οι τράπεζες ως προς τη χρηματοδότηση του εν Ελλάδι επιχειρείν. Μάλιστα, όπως σχολίασε η πρόεδρος των εξαγωγέων ερεύνησε η ίδια το «πρότζεκτ» διαπιστώνοντας ότι η επιβάρυνση δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλή για τις επιχειρήσεις –όπως η ίδια νόμιζε αρχικά– και συνεπώς οι επιχειρηματίες θα μπορέσουν να δουλέψουν με κάποια κεφάλαια.

Παρών στο ίδιο συνέδριο ήταν και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος στην ομιλία του επεσήμανε ότι η αβέβαιη κατάληξη της συμφωνίας με τους πιστωτές έχει παγώσει την αγορά, ότι είναι σημαντική η ανάγκη αξιοπιστίας της χώρας, ότι πρέπει να αλλάξει το επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα, καθώς «μόνη της η συμφωνία δεν μπορεί να φέρει στη χώρα την ανάπτυξη και την απασχόληση» και ότι η κυβέρνηση αδρανεί σε θέματα που έχουν μεγάλη σημασία για τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες όπως είναι η μείωση της γραφειοκρατία.

Επίσης σημείωσε ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν βοηθάει την επιχειρηματικότητα συνολικά αλλά συμφέροντα, εντούτοις πλέον περιλαμβάνει στις προτάσεις του προς του πιστωτές και προτάσεις από την εργαλειοθήκη του Οργανισμού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, αναφέρθηκε στις τεράστιες συνέπειες που προκαλούν στην εγχώρια οικονομία η παρατεταμένη αβεβαιότητα και το σκηνικό ρήξης με τους εταίρους στην Ε.Ε.. «Καμία διεθνής συνεργασία και επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει με όφελος για την κοινωνία, όσο η χώρα αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα και την περιθωριοποίηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος και απηύθυνε, για ακόμη μία φορά, έκκληση στην κυβέρνηση, αλλά και στους εταίρους, να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας.

Τι συμφώνησαν Βαρουφάκης – Γκουρία
Μια και έγινε λόγος περί ΟΟΣΑ, μια εξαιρετικά παραγωγική συνάντηση είχε –όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις– ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.
Οι δύο άντρες συναντήθηκαν την περασμένη Τετάρτη (17/6) στο Παρίσι και αφού αρχικά συζήτησαν κατ’ ιδίαν, εν συνεχεία το τετ-α-τετ πήρε πιο διευρυμένη μορφή με τη συμμετοχή τεχνοκρατών του Οργανισμού. Εκεί εκπονήθηκε χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και από κοινού επίβλεψης μεταρρυθμίσεων οι οποίες αφορούν τους εξής τομείς: Αγορές προϊόντων, χονδρικό εμπόριο, κατασκευαστικός κλάδος, τραπεζικός τομέας, ΚΕΠ Επιχειρήσεων (One Stop Shops), αγορά εργασίας, προμήθειες Δημοσίου, μηχανισμοί καταπολέμησης της διαφθοράς.
«Αυτή η κυβέρνηση εξελέγη για να αναδιαρθρώσει την Ελλάδα» δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Γ. Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα έχει μια πάρα πολύ φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα «και ο ΟΟΣΑ έχει γίνει ένας πολύ μεγάλος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια ώστε να σχεδιάσουμε μαζί το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, αλλά και να προσφέρει βοήθεια στην υλοποίηση και την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων».
Σύμφωνα με τον υπουργό, το εν λόγω πακέτο μεταρρυθμίσεων δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η Αθήνα με του «Θεσμούς», συμπλήρωσε ωστόσο πως ελπίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι «θα λάβουν υπόψη αυτή τη μεταρρυθμιστική ατζέντα –η οποία έχει προετοιμαστεί από την ίδια τη χώρα– και ως εκ τούτου ο ελληνικός λαός θα την υιοθετήσει με χαρά σε αντίθεση με άλλες ατζέντες στο παρελθόν, που χρησιμοποιούσαν μόνο κατ’ όνομα τη λέξη μεταρρύθμιση».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα