Συμψηφίστηκαν πληρωμές και σβήστηκαν πρόστιμα σε 210.000 φορολογούμενους

Kάλιο αργά παρά ποτέ λέει μια παροιμία και αυτό ισχύει στην περίπτωση που θα αναφέρουμε παρακάτω. Πιο συγκεκριμένα, χρειάστηκαν τρεις και πλέον μήνες στο υπουργείο Οικονομικών για να βρει και να διορθώσει τις λάθος πληρωμές που έκαναν οι φορολογούμενοι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, όταν έμπλεξαν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους και πλήρωναν άλλα αντί άλλων στις τράπεζες.

«Την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε σε όλες τις Δ.Ο.Υ. η πρώτη μαζική διενέργεια συμψηφισμού με ανοιχτές αρρύθμιστες οφειλές, επιλύοντας ένα χρονίζον πρόβλημα, τόσο των φορολογουμένων όσο και των φορολογικών υπηρεσιών» ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, συμψηφίστηκαν 268.980 υπερεισπράξεις που αφορούν σε 210.297 Α.Φ.Μ. και συμψηφιζόμενο ποσό 10.368.757 ευρώ.

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι είχαν μπλέξει τις Ταυτότητες Οφειλής και έκαναν όλες τις πληρωμές σε έναν μόνον κωδικό (πχ του φόρου εισοδήματος) ό,τι και αν αφορούσαν αυτές (πχ ΦΠΑ, δόσεις, φόρο εισοδήματος κλπ) ή έβαζαν ποσά που αντιστοιχούσαν σε έναν φόρο, στον κωδικό πληρωμής άλλου φόρου. Αυτό είχε ως συνεπεια να φαίνεται υπερείσπραξη σε κάποιους φόρους, αλλά ότι έμειναν απλήρωτοι άλλοι με συνέπεια να επιβληθούν και πρόστιμα.
Πλέον τα ποσά που πληρώθηκαν αντιστοιχήθηκαν στην αντίστοιχη υποχρέωση, σε όποιον κωδικό οφειλής και αν είχαν δηλωθεί οι πληρωμές, ενώ σβήστηκαν και τα πρόστιμα αν διαπιστώθηκε πως είχαν πληρωθεί εμπρόθεσμα οι οφειλές.

Επιπλέον, εάν κάποιος είχε πληρώσει και παραπάνω ποσόν (πχ 600 ευρώ αντί 500 ευρώ που όφειλε να δώσει για τους φόρους τους), το επιπλέον ποσό αφαιρέθηκε από άλλες τρέχουσες οφειλές εκτός ρύθμισης (πχ του ΕΝΦΙΑ). Επιστροφές χρημάτων πάντως με την διαδικασία αυτή δεν γίνονται.

​Η διαδικασία αυτή δεν αφορούσε πάντως επιστροφές φόρων που καθυστερούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επόμενη φάση θα γίνουν και συμψηφισμοί ​επιστροφής φόρου εισοδήματος με τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

Οι πολίτες τους οποίους αφορά η εν λόγω διαδικασία θα ενημερωθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα από τη Γ.Γ.Δ.Ε., ώστε μέσω της εφαρμογής «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του TAXISnet να ενημερωθούν για το νέο και μειωμένο ποσό της οφειλής τους.

Η Γ.Γ.Δ.Ε. αναμένεται να προχωρήσει σε περισσότερες περιπτώσεις συμψηφισμών με κεντρική επεξεργασία (όπως περισσότερες οφειλές κ.α.) με διαρκή στόχο την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων αλλά κυρίως την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα