Συνάντηση Δένδια με την ηγεσία της ΕΣΗΕΑ

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα με την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ κ. Μαρία Αντωνιάδου και το Μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου κ. Χρήστο Κυρίτση.

Η κυρία Αντωνιάδου και ο κ. Κυρίτσης έθεσαν εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ το ζήτημα των κλήσεων δημοσιογράφων από την Ελληνική Αστυνομία για κατάθεση, στο πλαίσιο προκαταρκτικών εξετάσεων που έχουν παραγγείλει οι εισαγγελικές Αρχές, με αφορμή πρόσφατα περιστατικά, που όπως υποστήριξαν προκαλούν ζήτημα περιορισμού της ελευθερίας των λειτουργών του Τύπου κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους.

Έθεσαν ακόμη το ζήτημα των απειλών που δέχονται δημοσιογράφοι από υποστηρικτές της «Χρυσής Αυγής», όπως και το ζήτημα της συμπεριφοράς αστυνομικών σε δημοσιογράφους κατά την κάλυψη επεισοδίων και της γενικότερης διευκόλυνσής τους στο έργο τους.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε από την πλευρά του, όσον αφορά τις κλήσεις δημοσιογράφων από την Ελληνική Αστυνομία προς κατάθεση, ότι αυτές γίνονται σε εκτέλεση και μόνο των σχετικών εισαγγελικών παραγγελιών, στα πλαίσια όσων ορίζει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε επίσης, σχετικά με τις απειλές εις βάρος δημοσιογράφων, ότι έχουν δοθεί σαφείς εντολές για τον εντοπισμό των υπαιτίων των απειλών από οπουδήποτε κι αν προέρχονται, αλλά και για την έμπρακτη προστασία από αυτές των λειτουργών του Τύπου, όπως ήδη συνέβη σε σωρεία περιπτώσεων. Υπενθύμισε ακόμη την προσωπική του στάση εναντίωσης απέναντι στο νεοναζιστικό φαινόμενο και τις ενέργειες της Πολιτείας για τη διερεύνηση και τον κολασμό εγκληματικών πράξεων.

Σχετικά με το ζήτημα της συμπεριφοράς των αστυνομικών απέναντι στους δημοσιογράφους κατά την κάλυψη επεισοδίων, αλλά και της εν γένει αντιμετώπισής τους κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, ο υπουργός ανέφερε ότι οι οδηγίες από την πολιτική ηγεσία και οι σχετικές πάγιες διαταγές που έχουν εκδοθεί από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν σαφώς λόγο για την ανάγκη διευκόλυνσης των λειτουργών του Τύπου και για την υποχρέωση της προστασίας της σωματικής τους ακεραιότητας.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Δένδιας ζήτησε από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να υποβάλει προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα καθίσταται ευχερέστερη η διαπίστωση της δημοσιογραφικής ιδιότητας, πέραν της επαγγελματικής ταυτότητας.

Τόσο οι εκπρόσωποι του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, όσο και ο υπουργός συμφώνησαν ότι κατανοούν την ανάγκη μίας διαρκούς επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων για ζητήματα που αφορούν τον Τύπο και την απρόσκοπτη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα