Συνάντηση Καμμένου- Αναστασιάδη

Τον Νίκο Αναστασιάδη συνάντησε ο Πάνος Καμμένος και στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο πλευρών  βρέθηκαν το Κυπριακό ενώ αμφότεροι σχολίασαν και τις εξελίξεις με το θέμα Μπαλτάκου.

Αναλυτικά η δήλωση

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Καμμένος προέβη στην εξής δήλωση:

«Συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και συζητήσαμε επί αρκετή ώρα δύο θέματα, το εθνικό και την πορεία των διαπραγματεύσεων. Διατυπώσαμε τις επιφυλάξεις μας σε σχέση με την κοινή συμφωνία.

Είναι σημαντικό ότι είχαμε την πρώτη ενημέρωση – μέχρι τώρα δεν υπήρχε ενημέρωση – και στην ενημέρωση η οποία έγινε διατυπώσαμε τις επιφυλάξεις μας σε σχέση με το ότι δεν αναφέρεται το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Άρα, υπάρχει ο κίνδυνος να μιλάμε για μια παρθενογένεση. Το δεύτερον είναι ότι δεν περιγράφονται επακριβώς τα κατάλοιπα εξουσίας και ο φόβος που υπάρχει είναι να μην μιλάμε για μια ομοσπονδία, αλλά για μια συνομοσπονδία.

Ο πρόεδρος απάντησε σε σχέση με όλα αυτά, όπως μας ενημέρωσε και για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται.

Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια πρόταση και αυτό είναι πολύ σημαντικό, η οποία θα είναι μια εθνική πρόταση σε σχέση με τους ορισμούς, αλλά και με την πιθανή λύση. Η λύση αυτή θα πρέπει να είναι δίκαιη, μόνιμη και θα πρέπει να διασφαλίζει πρώτον, το θέμα της επαναφοράς του εδάφους, το θέμα της απομάκρυνσης των εποίκων.

Οι έποικοι δεν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν στην κατεχόμενη Κύπρο. Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την επιστροφή των περιουσιών, όπως επίσης και με τη διασφάλιση της επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού σε μια δημοκρατία, όπου δεν θα υπάρχουν δυνάμεις κατοχής.

Συζητήσαμε και για το οικονομικό, για την πορεία με την Ευρώπη. Ενημέρωσα τον κ. Πρόεδρο ότι θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να υπάρξει και μία ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών της κυπριακής Βουλής και συγκεκριμένα του κ. Συλλούρη σε σχέση με αυτά που διαδραματίστηκαν και στην Ελλάδα με τις κυπριακές τράπεζες και τα ελληνικά υποκαταστήματα.

Έχει διαπραχτεί μια πολύ μεγάλη απάτη και είναι σημαντικό να βρεθούν ποιοι πόνταραν και ποιοι κέρδισαν από αυτή την ιστορία μέσα σε μια νύχτα, όπως και οι ευθύνες που υπάρχουν από την Τράπεζα της Ελλάδος σε σχέση με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν οι κυπριακές τράπεζες.

Πού πήγαν τα χρήματα αυτά, τα οποία ουσιαστικά πήρε ως ανακεφαλαιοποίηση η Τράπεζα της Ελλάδος;  Από εκεί και πέρα συζητήσαμε για την οικονομική κρίση, η οποία έχει πλήξει σημαντικά και τον κυπριακό Ελληνισμό, αλλά και την Ελλάδα. Η Ευρώπη των μνημονίων δεν μπορεί να οδηγήσει σε μία Ευρώπη των τραπεζών, σε μία Ευρώπη της Γερμανίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα