Συνάντηση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής αρχής  

 

Σήμερα στη βουλή αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους ꞉ Θανάση Πετράκο (Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο), Δημήτρη Βίτσα (Υπεύθυνο ΕΠΕΚΕ Εξωτερικής Πολιτικής), Τίνα Στρίκου (Συνεργάτη του Συντονιστή της ΕΠΕΚΕ Βασίλη Χατζηλάμπρου), Ευσταθία Κωτσάκη (Γραμματεία του Τμήματος Εξωτερική Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ) συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Κυβέρνησης αποτελούμενη από τον Πρέσβη Μαρουάν Τουμπασί, Μοχάναντ Τζαμαρ (Γραμματέα του Πρέσβη), Γασάν Σακαα (Εκτελεστική Επιτροπή PLO & ΚΕ Φαταχ), Αασεμ Σαμερ και Σεχάντε Ανταν.

Κατά την συνάντηση αυτή η αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Κυβέρνησης αφού ευχαρίστησε για την συνάντηση, τόνισε ότι οι πολύ καλές παραδοσιακές σχέσεις των δυο λαών πρέπει να αναβαθμισθούν.

Για τον λόγο αυτό η Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία ζήτησε:

  • Να υπάρξει ψήφισμα από την ελληνική βουλή που να αναγνωρίζει το Παλαιστινιακό Κράτος διότι τα κοινοβούλια είναι βασικοί εκφραστές των διαθέσεων των λαών.
  • Η ελληνική βουλή να βοηθήσει ώστε να ξεκινήσει ξανά η συνεργασία μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, με πρωτοβουλίες σύσφιξης σχέσεων σε επίπεδο κοινοβουλίων, τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφερειών.
  • Να ενεργοποιηθούν οι συμφωνίες μεταξύ Παλαιστίνης και Ελλάδας οι οποίες είχαν παγώσει τα προηγούμενα χρόνια

Ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του ΣΥΙΖΑ ότι εκτός από την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Παλαιστίνης που έλαβε χώρα τις προηγούμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις τόσο του Έλληνα Υπ. Εξωτερικών στην Παλαιστίνη όσο και αμοιβαίες επισκέψεις των Πρωθυπουργών των δυο χωρών. Τέλος υπήρξε επίσημη πρόσκληση προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφτούν την Παλαιστίνη ώστε να δουν από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Παλαιστινιακός Λαός.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι δυο λαοί συνδέονται ιστορικά με στενούς φιλικούς δεσμούς και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει σταθερά την επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Σε συνεννόηση με την πρόεδρο της βουλής η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει πρωτοβουλία, για να ληφθεί απόφαση στη βουλή των Ελλήνων, υπέρ της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους.

Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα έχει ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες συμφιλίωσης των λαών της Παλαιστίνης και Ισραήλ ως κοινοβουλευτική ομάδα θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες και υπάρχει η θέληση να ξεκινήσουμε πρωτοβουλίες. Βασική όμως παράμετρος είναι να σχηματιστούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας.

Παράλληλα σημείωσαν ότι σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση των δυο λαών μπορεί να διαδραματίσει και η ενίσχυση των πολιτιστικών σχέσεων.

Επίσης η ΚΟ θα συμβάλλει ώστε να διευρυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δήμων και των περιφερειών της Ελλάδας και της Παλαιστίνης και ληφθούν αποφάσεις αδελφοποίησης.

Τέλος οι συμμετέχοντες, ευχαρίστησαν και απεδέχθησαν την επίσημη πρόσκληση της Παλαιστινιακής Αντιπροσωπείας, ώστε έλληνες βουλευτές, να επισκεφτούν τα Παλαιστινιακά εδάφη και να δουν από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Παλαιστινιακός Λαός.

Τέλος τόνισαν ότι τόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ως λαός αντιλαμβανόμαστε το δράμα του παλαιστινιακού λαού και όλοι επιθυμούμε να λυθεί το Παλαιστινιακό Θέμα το ταχύτερο δυνατό ώστε η περιοχή να μετατραπεί σε παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα