Συνεδριάσεις στα δικαστήρια 6 ημέρες την εβδομάδα!

Το «φάρμακο» με το οποίο θα επιφέρει επιτάχυνση στους ρυθμούς απονομής δικαίου στη χώρα μας, αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και σύμφωνα με πληροφορίες μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι τα δικαστήρια της χώρας να συνεδριάζουν και το Σάββατο ώστε να μειωθεί ο όγκος της ύλης που έχει συγκεντρωθεί.

Δικαστές και εισαγγελείς «ομολογούν» πλέον ανοιχτά ότι η κατάσταση στην Δικαιοσύνη δεν πάει άλλο, καθώς ο αριθμός των υποθέσεων συνεχώς αυξάνεται με τους διοικητικούς κυρίως δικαστές να βρίσκονται σε δεινή θέση. Την εικόνα είχε περιγράψει πρόσφατα με μελανά χρώματα η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη. Όπως είχε αναφέρει σήμερα στα διοικητικά δικαστήριο εκκρεμούν προς εκδίκαση 399.000 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 98.000 είναι φορολογικές και τελωνειακές.

Σύμφωνα με την ίδια, εξίσου δύσκολη είναι και η κατάσταση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου οι εκκρεμείς φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις ανέρχονται στις 11.500 και προσδιορίζονται για να συζητηθούν μετά από 2,5 χρόνια, ενώ οι υπόλοιπες αγωγές προσδιορίζονται να δικαστούν μετά από πέντε χρόνια.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή η οποία οδηγεί σε φαινόμενα αρνησιδικίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει το ενδεχόμενο συνεδριάσεως των δικαστηρίων και τα Σάββατα, κάτι που έχει αρχίσει ήδη να συμβαίνει – όπως για παράδειγμα στη δίκη για την υπόθεση δολοφονίας νεαρού Πακιστανού πριν από περίπου ένα χρόνο στα Πετράλωνα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση από δικαστικές ενώσεις. Πάντως, στο παρελθόν δικαστές και εισαγγελείς δεν είχαν επιφυλάξει και την καλύτερη «υποδοχή» σε αναλόγου περιεχομένου προτάσεις τις οποίες «κατέβαζε» η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της αργής απονομής δικαίου.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση δικαστών και εισαγγελέων αλλά και δικαστικών υπαλλήλων σε πρόταση που είχε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν η τότε ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για παράταση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων και μετά τις τρεις το μεσημέρι. Μάλιστα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπό τον τότε πρόεδρο της και σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου ήταν εντελώς αντίθετη στην εφαρμογή του μέτρου χωρίς μάλιστα να αποκλείει και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα