ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ: «Οι πολίτες θα τιμωρήσουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ»

«Οι παλινδρομήσεις της κυβέρνησης στο θέμα των ιδιωτικών επενδύσεων, όπως στο Ελληνικό όπου προκύπτουν συνεχώς εμπόδια, αποδεικνύουν πως το αφήγημά της περί δήθεν προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα είναι μόνο στα λόγια», δηλώνει στην «Α» ο Ιάσων Φωτήλας. Ο βουλευτής Αχαΐας και αν. τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει αναφορικά με την έξαρση της ιλαράς ότι «ο κρατικός μηχανισμός πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο, και αυτό γιατί μόνο όταν καταγράφηκαν 60 περιστατικά μέσα σε 6 μέρες αποφάσισε να κινηθεί». Τέλος, εξακοντίζει βέλη κατά της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «μπροστά στην διατήρηση της εξουσίας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσουν να καλύψουν ακόμα και έκνομες δραστηριότητες του κ. Καμμένου».

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαδόπουλο

Κύριε Φωτήλα, πώς κρίνετε την μάχη της Δευτέρας στην Βουλή; Ο κ. Καμμένος έδωσε απαντήσεις για την υπόθεση Γιαννουσάκη;
«Κύριε Παπαδόπουλε, ήταν αποκαλυπτική η συζήτηση της Δευτέρας στην ολομέλεια της Βουλής. Όχι μόνο γιατί δεν δόθηκε καμία απάντηση από τον κ. Καμμένο για την υπόθεση Γιαννουσάκη. Όχι μόνο γιατί αποκαλύφθηκε πως μπροστά στην διατήρηση της εξουσίας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσουν να καλύψουν ακόμα και έκνομες δραστηριότητες του κ. Καμμένου. Ήταν αποκαλυπτική, κυρίως γιατί οι βουλευτές και οι υπουργοί του Σύριζα, προκειμένου να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον συγκυβερνήτη τους, κατέφυγαν σε τερατώδεις συλλογισμούς υπεράσπισής του. Μόνο θλίψη όμως προκαλούν αυτοί οι συλλογισμοί ειδικά από υπουργούς, καθηγητές, στελέχη που έχτισαν καριέρα στην Αριστερά με τον μανδύα της δήθεν εγκυρότητας και μετριοπάθειας. Αποκορύφωμα αυτών αποτελούν όσα ειπώθηκαν από τον κ. Παρασκευόπουλο, καθηγητή Ποινικού Δικαίου θυμίζω, ο οποίος τοποθετήθηκε στην Βουλή δηλώνοντας πως “προκειμένου να εξαρθρωθεί μια συμμορία δικαιολογείται ακόμα και έγκλημα, πόσω μάλλον ένα τηλεφώνημα”!!! Αναρωτιέμαι, αυτοί οι άνθρωποι διδάσκουν στα παιδιά μας;»

Σε τι βάθος χρόνου εκτιμάτε ότι μπορεί να αντέξει η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου; Βλέπετε κάλπες μέσα στο 2018;
«Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Μπορεί να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις μέσα στο 2018, καθώς είναι η χρονιά που πρέπει η κυβέρνηση να επιτύχει τους στόχους για 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς. Με τα τωρινά δεδομένα της οικονομίας όμως, είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, όταν οι πολίτες έχουν εξαντλήσει την φοροδοτική τους ικανότητα συνέπεια της φοροεπιδρομής που δέχονται. Σας θυμίζω επίσης ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε μαζικούς πλειστηριασμούς κατοικιών, γνωρίζει όμως καλά ότι η έναρξή τους θα αποτελέσει θρυαλλίδα στο όποιο δημοσκοπικό ποσοστό καταγράφει. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιθυμούν να εξαντλήσουν την θητεία τους, βλέποντας ότι τυχόν καταφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία θα οδηγούσε στην συντριβή τους, αφού ο πολίτες θα τους τιμωρήσουν σκληρά για τα πρωτοφανή ψέματα που τους είπαν κάνοντας τα ακριβώς αντίθετα…»

Η ρύπανση του Σαρωνικού είναι ένα θέμα που θα μας απασχολεί για αρκετά χρόνια ακόμη. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Επιμένετε στην παραίτηση Κουρουμπλή;
«Οι πολιτικές ευθύνες είναι προφανείς. Δεν τις επισημαίνω άλλωστε μόνο εγώ. Τις επισημαίνουν οι πολίτες ακόμα και από το κυβερνών κόμμα που σε όλες τις δημοσκοπήσεις δείχνουν την δυσφορία τους για την μόλυνση του περιβάλλοντος στον Σαρωνικό, αλλά ακόμα και οι βουλευτές του Σύριζα που ζητούν εξηγήσεις και εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τις ενέργειες του υπουργού Ναυτιλίας. Η ομολογία, επιπλέον, του κ. Κουρουμπλή ότι δεν κατάλαβε το μέγεθος της καταστροφής θα έπρεπε να συνοδευτεί λογικά από παραίτησή του. Αντί αυτού όμως, προβαίνει σε αντικρουόμενες δηλώσεις που αρμόζουν μόνο σε τσαρλατάνο. Αποτελεί δυστυχώς το χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικού που μπορεί να φτάσει πολύ χαμηλά προκειμένου μόνο να παραμείνει στην θέση του υπουργού Ναυτιλίας».

Ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα, το ΔΝΤ ζητάει περισσότερα. Τι πληροφόρηση έχει η Νέα Δημοκρατία;
«Όπως τόνισα και πιο πάνω, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ σε δυσβάστακτα μέτρα όπως την περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, συνέπεια της δέσμευσής της για θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 έως το 2022. Είναι το 4ο μνημόνιο, όπως έχει τονίσει πολλάκις ο πρόεδρός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επίτευξή τους βρίσκεται σε κάθε περίπτωση στον αέρα σύμφωνα με τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που δημοσιεύει η ίδια κυβέρνηση, οπότε είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να ζητηθούν επιπλέον εισπρακτικά μέτρα. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει χωριστή ενημέρωση. Επισημαίνει όμως εδώ και καιρό πως το μείγμα πολιτικής που ακολουθούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την υπερφορολόγηση δεν μπορεί να οδηγήσει με βιώσιμο τρόπο στην έξοδο από την κρίση και στην ανάπτυξη. Επιπλέον, οι παλινδρομήσεις της κυβέρνησης στο θέμα των ιδιωτικών επενδύσεων, όπως στο Ελληνικό όπου προκύπτουν συνεχώς εμπόδια, αποδεικνύουν πως το αφήγημά της περί δήθεν προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα είναι μόνο στα λόγια».

Μπήκατε στην Βουλή με το Ποτάμι. Φαντάζομαι παρακολουθείτε τις διεργασίες στην κεντροαριστερά. Ποια η άποψή σας; Γεννιέται όντως κάτι νέο;
«Και εγώ και η ΝΔ παρακολουθούμε τις διεργασίες στο πολιτικό σύστημα. Υπό αυτή την έννοια παρακολουθούμε τις διεργασίες και στην κεντροαριστερά. Ο καθένας έχει την δική του άποψη για τις εξελίξεις, αλλά δεν είναι δουλειά μας να παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά άλλων πολιτικών σχηματισμών. Το δικό μας ενδιαφέρον προκύπτει κυρίως από την επιδίωξη –όπως έχει τονίσει πολλές φορές και ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης– όταν κληθούμε με την εντολή του ελληνικού λαού –και σύντομα– να κυβερνήσουμε, να υπάρξουν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση που μας οδήγησαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Με αυτό το σκεπτικό, οι εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς δεν μας αφήνουν αδιάφορους.

«Να αξιοποιηθούν ορθολογικότερα οι περιορισμένοι πόροι στην Υγεία»

Ως αν. τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. γνωρίζετε από πρώτο χέρι την κατάσταση στα νοσοκομεία. Μέσα σε αυτό το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο τι θα άλλαζε μία δική σας κυβέρνηση;
«Συνοπτικά θα σας έλεγα πως υπάρχει ανάγκη για ορθολογικότερη αξιοποίηση των όντως περιορισμένων πόρων μέσω διαρθρωτικών αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων αλλά και των Κέντρων Υγείας και σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προκειμένου να παρασχεθεί ποιοτικότερη φροντίδα υγεία στους ασθενείς πολίτες. Είναι το ακριβώς αντίθετο μείγμα πολιτικής από αυτό που εφαρμόζει η κυβέρνηση που εμμένει σε παρωχημένα κρατικίστικα μοντέλα στην υγεία, που και δυσλειτουργικά είναι και στο τέλος θα επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες μέσω αύξησης της φορολογίας».

Η ιλαρά ήταν μία… ξεχασμένη ασθένεια για την Ελλάδα. Τι πήγε στραβά και έχουμε έξαρση;
«Η τελευταία φορά που είχαμε επιδημική έξαρση της ιλαράς ήταν το 1996, ενώ κάποια μεμονωμένα κρούσματα παρουσιάστηκαν και την περίοδο 2005-2006. Με βάση αυτά τα στοιχεία λοιπόν, ναι, πράγματι, είχαμε ξεχάσει την ασθένεια της ιλαράς. Όμως, η ιλαρά παραμένει μία δυνητικά επικίνδυνη ασθένεια και γι’ αυτό άλλωστε συμπεριλάβαμε το εμβόλιο του MMR στο Εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κρατικός μηχανισμός πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο, και αυτό γιατί μόνο όταν καταγράφηκαν 60 περιστατικά μέσα σε 6 μέρες και 8 από αυτά σε επαγγελματίες υγείας δημοσίων δομών αποφάσισαν να αποστείλουν σχετικές οδηγίες θωράκισης του πληθυσμού. Και οι οδηγίες ήρθαν. Όμως, τα εμβόλια τα ψάχνουμε ακόμη στα ράφια. Καταλαβαίνετε γιατί συζητάμε; Εδώ και τέσσερις μήνες έχει κάνει εμφάνιση η ασθένεια και το υπουργείο και το ΚΕΕΛΠΝΟ αντέδρασαν μόλις πριν λίγες μέρες, στέλνοντας σχετικές οδηγίες με τα κρούσματα να έχουν εκτοξευτεί στα 166, ενώ σήμερα έχουν ήδη φτάσει τα 196 και βλέπουμε… Η ολιγωρία της κυβέρνησης ήταν εγκληματική και ακόμα δεν έχουμε δει το τέλος».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα