Συνεχίζεται η δίκη για τις μίζες των TOR-M1

Υπό το βάρος των όσων έχει καταγγείλει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας αναφορικά με τη στάση των μελών του δικαστηρίου σε βάρος συνηγόρων υπεράσπισης, συνεχίζεται στις 24 Ιουλίου ενώπιον του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη για την δεύτερη μεγάλη υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά.

Πρόκειται για τη δίκη που αφορά στις μίζες για την προμήθεια του οπλικού συστήματος TOR-M1, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, υπόθεση για την οποία δικάζονται ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνος Μιχαηλίδης, ο γιος του Μιχάλης, ο πρώην νομικός σύμβουλος του Κράτους Αναστάσιος Σοφός, αλλά και η σύζυγός του, που εμφανίζεται ως συνδικαιούχος σε λογαριασμό. Κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση είναι και ο έμπορος όπλων Φουάντ Αλ Ζαγιάτ, ο οποίος καταζητείται βάση εντάλματος που εξέδωσαν οι ανακριτικές αρχές.

Η ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση της «Α» είχε αποκαλύψει, ωστόσο, τα όσα γίνονται καθημερινά στην ακροαματική διαδικασία και ειδικότερα τη στάση που τηρούν τα μέλη της έδρας απέναντι σε δικηγόρους υπεράσπισης. Μάλιστα, για το θέμα υπήρξε και παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας που ζητά να ελεγχθούν πειθαρχικά δικαστές για τις πρωτοφανείς καταστάσεις, όπως αυτή που αφορά στον ποινικολόγο Θεμιστοκλή Σοφό, ο οποίος υπερασπίζεται τον κατηγορούμενο Φουάντ Αλ Ζαγιάτ.
Ειδικότερα, το δικαστήριο κατά την τελευταία συνεδρίαση έφτασε στο σημείο να διατάξει την αποβολή του κυρίου Σοφού από την ακροατήριο συνοδεία αστυνομικών και ενώ εκείνος υπέβαλε αίτημα, να καταχωρηθεί στα πρακτικά η δήλωσή του ότι εκπροσωπεί δυνάμει πληρεξουσίου τον κατηγορούμενο εντολέα του! Τα πνεύματα στη δίκη οξύνθηκαν μετά την απόφαση του δικαστηρίου –που «μετράει» περίπου επτά συνεδριάσεις– να διατάξει την εκδίκαση της υπόθεσης στη δεύτερη μετά διακοπή συνεδρίαση, αγνοώντας το αίτημα συνηγόρων για αναβολή της δίκης. Είχε δε προηγηθεί η ρητή άρνηση του ΔΣΑ να χορηγήσει άδεια στους συνηγόρους των κατηγορουμένων, αφού δεν υπήρχε θέμα παραγραφής των αδικημάτων ούτε και θέμα λήξης του 18μηνου, του ανώτατου ορίου προφυλάκισης των κατηγορουμένων.

Τα μέλη του δικαστηρίου προχώρησαν στην απόφαση αυτή, να διατάξουν δηλαδή την εκδίκαση της υπόθεσης, ενώ είναι γνωστή η απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας σύμφωνα με την οποία οι δικηγόροι απέχουν από τις δίκες που διακόπτονται για παραπάνω από δυο φορές. Οι δίκες αυτές σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας μετά από δυο διακοπές θα πρέπει να αναβάλλονται και όχι να διακόπτονται εκ νέου.

Μετά το ρεπορτάζ της «Α» μάλιστα ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ) προχώρησε στην έκδοση μιας σκληρής ανακοίνωσης καταγγέλλοντας τα γεγονότα και εκφράζοντας «την σφοδρή αντίθεση και διαμαρτυρία του για την αποκρουστική απόφαση του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με Προεδρεύουσα Εφέτη την κ. Μαρία Λεπενιώτη, να περιφρονήσει την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας και να διατάξει την εκδίκαση υπόθεσης στην δεύτερη μετά διακοπή συνεδρίαση, απορρίπτοντας σχετικό αίτημα αναβολής που υπέβαλαν οι απέχοντες συνήγοροι υπερασπίσεως». Για το λόγο αυτό άλλωστε ήδη ο ΔΣΑ έχει ζητήσει τον πειθαρχικό έλεγχο της συγκεκριμένης Εφέτου ενώ προτίθεται να κατεβάσει πρόταση για αποχή των δικηγόρων από όλες τις συνθέσεις του Εφετείου στις οποίες συμμετέχει η εν λόγω δικαστική λειτουργός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα