«Συνταγή – δηλητήριο τα νέα μέτρα»

Πολλά μπορεί να καταμαρτυρήσει κάποιος στον Νίκο Νικολόπουλο αλλά ουδείς του αμφισβητεί ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος είναι ένας από τους πιο δραστήριους κοινοβουλευτικούς με σωρεία ερωτήσεων.

Αιχμηρός όπως πάντα, δεν αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της «Α» εξαπολύοντας τα πυρά του τόσο κατά της κυβέρνησης, όσο και κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας παράλληλα σε όσους τον έχουν κατηγορήσει ότι είναι  «πιστόλι του Μαξίμου».

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

Όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε προ ενός νέου πακέτου μέτρων που θα έρθουν στη Βουλή για ψήφιση, στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης. Θα τα ψηφίσετε, κύριε Νικολόπουλε;

«Δεν πρόκειται να ψηφίσω κανενός είδους υφεσιακό μέτρο, κανέναν νέο φόρο, καμία νέα περικοπή στα πενιχρά εισοδήματα των Ελλήνων. Πολλές φορές έχω τονίσει ότι πρόκειται για μία συνταγή-δηλητήριο που επί 7 χρόνια βυθίζει την πατρίδα και δεν της προσφέρει καμία ελπίδα ανάκαμψης. Δεν υπάρχει περίπτωση, λοιπόν, με τη δική μου ψήφο, να συναινέσω στη συνέχιση αυτής της τακτικής».

 

Έχετε… καταφέρει να συγκεντρώνετε τα «βέλη» και των συμπολιτευόμενων και των αντιπολιτευόμενων. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι «είστε το πιστόλι του Μαξίμου». Τι απαντάτε;

«Αυτοί που το λένε, ας μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος πολιτικός ώστε με την ίδια δύναμη να κατακρίνεις και την και την αξιωματική αντιπολίτευση. Και δεν μπορούν να το καταλάβουν γιατί οι ίδιοι ποτέ δεν υπήρξαν ελεύθεροι. Εγώ όμως, τους αρέσει ή όχι, θα συνεχίσω το ίδιο ελεύθερα και ασυμβίβαστα να λέω τα πάντα με το όνομά τους».

 

Μήπως, πράγματι, έχετε κάποια εμμονή με το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη;

«Η αντίρρησή μου απέναντι στο νεοφιλελεύθερο δόγμα που πρεσβεύει και υπηρετεί είναι δεδομένη. Η θλίψη αλλά και η οργή μου για τη μετατροπή του μεγάλου λαϊκού κόμματος που ίδρυσε ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής σε φέουδο πολιτικών που καμία σχέση δεν έχουν με την πατριωτική και λαϊκή Ν.Δ. είναι γνωστή. Και ακόμα, είναι υποκριτικό, όσοι εκπροσωπούν τα “τζάκια” και είναι γνωστοί για την πολιτική πορεία και ιστορία τους, να φοράνε την “προβιά” του νέου και αμόλυντου, παριστάνοντας κάτι που δεν είναι. Αν όλα αυτά συνιστούν “εμμονή”, τότε ίσως και να έχω εμμονή. Ειλικρινά λέω όμως, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μου ήταν πολύ πιο συμπαθής, εάν ευθέως έλεγε ποιος είναι και ποια ιδεολογική άποψη εκπροσωπεί και εάν έδειχνε ότι πέρα από τις προσωπικές του απόψεις, προσπαθεί πράγματι να επαναφέρει τη Ν.Δ. στην πολιτική και ιδεολογική κοιτίδα της».

 

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, σε πολλές παρεμβάσεις σας έχετε στηλιτεύσει την ελληνική εξωτερική πολιτική, ειδικά απέναντι στην Τουρκία. Ρωτώ δύο πράγματα: αν πιστεύετε ότι θα έπρεπε να ήμασταν πιο επιθετικοί και αν φοβάστε κάποιο «ατύχημα»…

«Ένα… ατύχημα, όπως το λέτε, στα εθνικά μας θέματα είναι ό,τι φοβάμαι περισσότερο. Και θα ήταν ό,τι χειρότερο σε μία χώρα που ήδη μαστίζεται από μία σοβαρή οικονομική κρίση. Διότι η κρίση, άλλοτε μπορεί να λειτουργήσει ως δικαιολογία απέναντι σε κάποιου είδους εθνική μειοδοσία, και άλλοτε μπορεί να αποτελέσει βάση για μία, μη αναστρέψιμη εθνική τραγωδία. Για να το πω και διαφορετικά: Φοβάμαι πολύ μήπως μικρύναμε οικονομικά και… πρέπει να μικρύνουμε και εθνικά!»

 

Και ποια πρέπει να είναι η ελληνική στάση;

«Η εξωτερική πολιτική είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα που απαιτεί σοβαρές και προσεκτικές κινήσεις. Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να διακατέχεται από τόση… αβρότητα –έως και υποχωρητικότητα– απέναντι στην Τουρκία. Για παράδειγμα: Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ακίνητα και ιδιοκτησίες στη Θράκη γίνονται τουρκικά. Τουρκική τράπεζα δανείζει τους μουσουλμάνους της περιοχής εγγράφοντας υποθήκες υπέρ του τουρκικού Δημοσίου. Και η ελληνική κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα! Επίσης, έγινε γνωστό ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής αποφάσισε την πιλοτική εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας σε σχολεία της Θράκης ως “μητρικής” των μουσουλμάνων. Με άλλα λόγια, η ελληνική πολιτεία αποδέχεται ως μητρική γλώσσα των μουσουλμάνων την τουρκική, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών και των εθνικών συμφερόντων! Όλα αυτά φανερώνουν μία εγκληματική… αφασία της Ελλάδας, η οποία επίσης δεν αντιδράει δυναμικά και όπως θα έπρεπε σε όλες τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Προσοχή: Δεν μιλάω για “συμπλοκές” και “θερμά επεισόδια”. Μιλάω για αξιοποίηση όλων των διεθνών συμμαχιών (ΝΑΤΟ, Ε.Ε. κ.λπ.) και ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας. Σημειώνω επίσης ότι υπήρξα από τους πρώτους που στηλίτευσαν την ιδεολογική προσέγγιση των “ανοικτών συνόρων” του ΣΥΡΙΖΑ και την ανικανότητα της κυβέρνησης να θωρακίσει αποτελεσματικά τα σύνορα σε σχέση με το μεταναστευτικό. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που επιθυμεί την ειρήνη. Οφείλει να δείξει παράλληλα όμως ότι είναι ένα σοβαρό κράτος και ένα έθνος που δεν παζαρεύει τα εθνικά της συμφέροντα. Δεν γίνεται, για παράδειγμα, να μιλάει ο Ερντογάν για τα “σύνορα της καρδιάς του” και να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και να μην απαντάμε εμείς με αίτημα μετατροπής της Αγιά-Σοφιάς σε ορθόδοξη εκκλησία, όπως δηλαδή κατασκευάστηκε και φτιάχτηκε…»

 

Πριν από λίγο καιρό έγινε θόρυβος με το «τάμα του έθνους». Δεδομένης της σχέση σας με την εκκλησία, τι πιστεύετε επ’ αυτού;

«Να σας θυμίσω με τη σειρά μου ότι τον θόρυβο προκάλεσε τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας από τους βουλευτές τής Ν.Δ. να αποσύρουν τις υπογραφές τους από σχετική ερώτηση και “αποκεφαλίζοντας” τελικά τον Γ. Κασαπίδη από τομεάρχη. Φαίνεται πως, τελικά, κάτι τέτοια ζητήματα, που έχουν σχέση με την ορθοδοξία και την ιστορία μας, τον… εξοργίζουν πολύ τον κ. Μητσοτάκη! Εν πάση περιπτώσει, η άποψή μου είναι ότι σε μία χώρα που δεχόμαστε διαρκώς την επέλαση της πολυπολιτισμικότητας και πλύση εγκεφάλου κατά της ορθοδοξίας και της έννοιας του έθνους, ανήκω σε μία πολύ μεγάλη πλειοψηφία που πιστεύει ότι είναι η ώρα να σηκώσουμε πολύ ψηλά τον σταυρό και τη σημαία και, ναι, να χτίσουμε τον Ναό του Χριστού Σωτήρος τώρα που πλησιάζουμε στα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία. Είμαστε Έλληνες, είμαστε ορθόδοξοι, θα το φωνάξουμε και θα το υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο!»

 

Τι λέει στον Ν. Νικολόπουλο η λέξη Novartis;

«Ένα σκάνδαλο που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπορεί να είναι από τα κορυφαία διαχρονικά στην Ελλάδα. Ένα σκάνδαλο που δείχνει να αγγίζει πάρα πολλούς, μεταξύ των οποίων ακόμα και κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Γνωρίζετε πως έχω ήδη καταθέσει σωρεία ερωτήσεων για το θέμα και ότι έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολύ σοβαρά στοιχεία που χρήζουν άμεσης διερεύνησης. Περιμένω να μάθω τι γίνεται και πώς προχωράει η έρευνα της Δικαιοσύνης και πιστεύω ότι σύντομα, θα βγουν στο φως πολύ σημαντικά στοιχεία».

 

«Το χρωστάω στη Νίκη μου…»

 

Είναι ευρέως γνωστή η ευαισθησία σας για τα ΑμεΑ. Πιστεύετε πως θα φτάσουμε κάποτε στο σημείο να ζουν σε μια χώρα που θα τους αξίζει;

«Δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος… Αυτό που λέω μου προκαλεί συντριβή, αλλά τόσα χρόνια ως άνθρωπος και πολιτικός μιλάω και διεκδικώ τα αυτονόητα. Δεν κουράστηκα και δεν θα κουραστώ ποτέ να το κάνω, βέβαια. Το χρωστάω στη Νίκη μου, αλλά και σε όλους αυτούς τους υπέροχους και δυνατούς ανθρώπους που καθημερινά δίνουν έναν άνισο αγώνα για την επιβίωση και τα δικαιώματά τους. Δεν θα πω το κλασικό, ότι το επίπεδο μιας χώρας φαίνεται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα πιο αδύναμα μέλη της. Θα πω ότι θα ήταν ευτύχημα εάν η Ελλάδα μπορούσε να αξιοποιήσει λίγη από τη δύναμη αυτών των πολιτών και των οικογενειών τους. Και το μόνο που θα τονίσω είναι πως θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ώστε να φτάσουμε κάποτε ως χώρα στο επίπεδο να μη μιλάμε για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, να μη φωνάζουμε πως η πολιτεία έχει καταντήσει επαίτες και ικέτες κάποιους πολύ περήφανους ανθρώπους και να μην τρομάζουμε με την εκκωφαντική απουσία της πολιτείας σε παθήσεις όπως αυτή του αυτισμού.  Ο δρόμος μας είναι ανηφορικός. Όμως θα τον περπατήσουμε μέχρι τέλους. Αυτή είναι η υπόσχεσή μου…»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα