Συνταγματικό το «κούρεμα» στους μισθούς των υπαλλήλων του ΥΠ.ΟΙΚ.

Συνταγματικές, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, κρίθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ οι περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Στην απόφασή της ωστόσο η Ολομέλεια του ΣτΕ διευκρινίζει ότι η κρίση αυτή «δεν αποκλείει αντίθετη κρίση του δικαστηρίου για τυχόν μέλλουσες μειώσεις που ενδεχομένως να οδηγούσαν σε περαιτέρω υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης».

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητήθηκε αίτηση ακύρωσης υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που ζητούσαν να κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς τους από 1ης Ιανουαρίου του 2012 βάσει μνημονίου. Όπως επεσήμαιναν μεταξύ άλλων οι υπάλληλοι του ΥΠ.ΟΙΚ., οι αποδοχές τους περικόπηκαν την τελευταία διετία κατά 25% και συνολικά έχουν υποστεί μειώσεις 60% από… καταβολής Μνημονίου.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου απέρριψε την αίτηση ακύρωσης, κρίνοντας ότι με τον Ν. 4024/2011 επιδιώχθηκε μείωση κρατικών δαπανών και ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους για λόγους δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογούν τη θέσπιση των μέτρων λόγω οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με το σκεπτικό που διατυπώνεται στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις που αφορούν την ισότητα, την προστατευόμενη εμπιστοσύνη, την αναλογικότητα, την αξιοπρεπή διαβίωση, την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης ούτε οι διατάξεις του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ για τα περιουσιακά δικαιώματα. Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, με τη χορήγηση πρόσθετων επιδομάτων (ΔΗΒΕΕΤ) δημιουργήθηκε ένα οιονεί ειδικό μισθολόγιο για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους με ουσιώδη μισθολογική διαφοροποίηση από τους υπόλοιπους και η κατάργηση του ΔΗΒΕΕΤ δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε ότι οι περικοπές επί του παρόντος δεν θίγουν την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων αφού δεν μειώθηκε ο βασικός τους μισθός. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην απόφαση δεν αποκλείεται το δικαστήριο να εκφράσει αντίθετη κρίση για «τυχόν μέλλουσες μειώσεις που ενδεχομένως να οδηγούσαν σε περαιτέρω υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης».

Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τους ισχυρισμούς ότι οι επίδικες ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές επειδή ορισμένοι βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση λόγω υψηλών δανείων ή αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα